Slovensko na globálnom kongrese o revolučných technológiách v Barcelone. Prinesú rokovania o spoluprácach svoje ovocie?

NETKY.SK • 29 Február 2024, 11:30 • 2 min
Slovensko na globálnom kongrese o revolučných technológiách v Barcelone. Prinesú rokovania o spoluprácach svoje ovocie?

Katalánska metropola sa tento týždeň premenila na epicentrum najnovších IT a telekomunikačných technológií. Jedno z najväčších svetových podujatí svojho druhu Mobile World Congress spája lídrov a vizionárov v oblasti revolučných inovácií a prináša najnovšie trendy, produkty či riešenia.

slovakia

left justify in out

Na kongrese nechýbala ani slovenská delegácia na čele so štátnym tajomníkom Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR Ivanom Ivančinom.

„Hľadanie spoločných príležitosti pre spoluprácu, výmena najlepších postupov na posilnenie digitálnej infraštruktúry a ochrany pred kybernetickými hrozbami sa nedá riešiť od stola, preto sme sa zúčastnili podujatia MWC v Barcelone. Táto interaktívna skúsenosť nám umožnila lepšie porozumieť novým technológiám a ich potenciálu," uviedol štátny tajomník Ivan Ivančin. Počas dvoch dní intenzívnych rokovaní ho privítali predstavitelia popredných globálnych telekomunikačných a kybernetických značiek.

„Napríklad o rozvoji digitálnej infraštruktúry našej krajiny v oblasti Broadbandu sme rokovali s najvyšším vedením Deutsche Telekom, Dominique Leroyovou. Aktuálne plánujeme na MIRRI podporiť z verejných zdrojov projekty v tých oblastiach Slovenska, kde je nedostatočná a chýbajúca infraštruktúra, ktorá neumožňuje poskytovať adekvátne internetové služby občanom,“ povedal Ivančin.

Rokovania o intenzívnejšej spolupráci prebiehali aj s poľským podpredsedom vlády a ministrom pre digitálne záležitosti Krzysztofom Gawkowskim. Témou bolo aj nariadenie eIDAS, ktoré zaviedlo nový systém pre bezpečné elektronické interakcie medzi spoločnosťami, občanmi a verejnými orgánmi v celej EÚ a jeho implementácia. Má zabezpečiť elektronickú identifikáciu, vrátane interoperabilných digitálnych podpisov, s cieľom poskytnúť občanom kontrolu nad ich online totožnosťou a údajmi. Zároveň sa diskutovalo aj o ďalších nariadeniach a aktoch Európskej únie.

S vedením španielskeho štátneho kybernetického inštitútu INCIBE, Miguelom Angelom Cañadom, delegácia MIRRI hovorila o kybernetickej bezpečnosti a zapojení sa do medzinárodnej spolupráce. Tento inštitút koordinuje svoju činnosť s národnými a medzinárodnými tímami s cieľom zlepšiť efektívnosť v boji proti útokom na siete a informačné systémy verejnej správy.

„Intenzívne rokovacie dni zahŕňali aj návštevu nového Honorárného konzulátu SR v Barcelone, ktorý vedie Javier Medina Ortiz. Keďže jednou z dôležitých úloh konzulátu je aj pomoc slovenským občanom pri riešení ich životných situácií so štátom, navštívili sme v priestoroch populárnej El Desván Bakery úspešnú rodáčku z Fiľakova Luciu Kurákovú. Lucia začala podnikať v Španielsku v roku 2017 a dnes na jej jedinečné koláčiky stoja ľudia v zástupoch,“ prezradil štátny tajomník Ivan Ivančin v závere svojej pracovnej cesty, na ktorej ho sprevádzal veľvyslanec Slovenskej republiky v Španielsku, Juraj Tomaga.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: MIRRI SR, Foto: Telecom Review
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies