AKTUALIZOVANÉ Priebežné výsledky skríningového testovania, ktoré odprezentoval premiér nesedia. Samosprávy sa búria

NETKY.SK • 27 Január 2021, 16:11 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ Priebežné výsledky skríningového testovania, ktoré odprezentoval premiér nesedia. Samosprávy sa búria

BRATISLAVA – Bratislavský primátor Matúš Vallo kritizuje priebežné výsledky skríningového testovania, ktoré na včerajšej tlačovej besede odprezentoval premiér Igor Matovič. Bratislava pritom nie je jediným mestom či obcou na Slovensku, kde sa regionálne úrady verejného zdravotníctva sťažujú na chybne zverejnené dáta. Podľa údajov, ktorými disponuje BSK dosiahol počet pozitívnych testov 0,81 percenta, čo sa značne líši od oficiálnych výsledkov, ktoré uvádzajú pozitivitu na úrovni 1,02 percenta.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

  • aktualizované 27. januára 17:05

V Bratislavskom kraji je na základe aktuálnych údajov z celoplošného skríningu 0,81 percenta pozitívnych. „Bratislavský samosprávny kraj (BSK) zozbieral dáta zo všetkých miest a mestských častí kraja a identifikoval štatisticky významné odchýlky, tak v počte testovaných, ako aj v podiele pozitívne testovaných na COVID-19," uvádza BSK na svojej webovej stránke. Oficiálne výsledky pre Bratislavu však uvádzajú pozitivitu na úrovni 1,02 percenta.

 

Primátor hlavného mesta Matúš Vallo sa pridal ku samosprávam, ktoré poukázali na nepravdivé výsledky skríningového testovania s názvom „Zachráňme spolu životy“.

 

Tvrdia, že predseda vlády Igor Matovič chybne informoval o výsledkoch celoplošného testovania antigénovými testami, ktoré sa uskutočnilo od pondelka (18. januára) do pondelka (25. januára), pričom posledným dňom, kedy sa občania mohli do tohto projektu zapojiť a zabezpečiť si tak väčšiu slobodu pohybu získaním modrého certifikátu bol utorok (26. januára).

 

 

Výsledky neodrážajú realitu

Na značné odchýlky upozornil Bratislavský samosprávny kraj (BSK), ktorý zozbieral všetky dáta z mestských častí a miest, ktoré spadajú pod jej kuratelu. Ako informoval tlačový odbor BSK, nesedia počty otestovanýchani počty pozitívne nakazených osôb.

 

"Pre vyvrátenie akýchkoľvek pochybností navrhujeme, aby štát zverejnil podrobnú metodiku získavania dát, ako aj detailné informácie o počte testovaných za každé jedno odberové miesto zvlášť," uviedol riaditeľ komunikačného oddelenia bratislavskej župy Michal Feik.

 

img

 

Zverejnenie týchto informácií môže podľa jeho slov zvýšiť dôveru laickej i odbornej verejnosti k prezentovaných výsledkom celoplošného testovania.

 

Bratislavský magistrát žiada od vlády zverejnenie štruktúry dát, ktoré určili výsledok prvého kola testovania v Bratislave.

 

Zdôraznil, že priebežné výsledky z mestských odberových miest vykazovali výrazne nižšie čísla, ako bol prezentovaný celkový výsledok

 

"Nevieme, aké dáta boli použité pre určenie pozitivity, pretože priebežné výsledky z našich odberových miest vykazovali výrazne nižšie čísla," upozornil primátor Bratislavy Matúš Vallo s tým, že rozhodnutie o druhom kole testovania bolo politickým rozhodnutím.

 

img

 

Súvisiaci článok: Premiér Matovič priblížil mieru pozitivity po doterajšom celoplošnom testovaní

 

Magistrát sa dožaduje vyjadrenia Konzília epidemiológov

„My sme pripravení realizovať a zabezpečovať všetky kroky, v ktorých zmysel úprimne veríme a u ktorých sme presvedčení, že môžu veci naozaj pomôcť. A urobíme ich čo najlepšie. Nedokážeme však s kľudným svedomím ďalší víkend poslať do ulíc tisíce dobrovoľníkov a zdravotníkov a venovať podstatnú časť agendy úradu príprave niečoho, čoho epidemiologický efekt nepoznáme a čo stojí najmä na politickom rozhodnutí vlády,“ napísal Vallo.

 

Dodal že, mesto Bratislava podporuje žiadosť Únie miest Slovenska a Združenia miest a obcí Slovenska, aby výsledky prvého kola plošného skríningu neodkladne posúdilo Konzílium epidemiológov a aby dalo odborné odporúčanie, ktoré okresy by sa mali ďalej testovať. 

 

img

 

Primátor Bratislavy nespochybňuje celoplošné testovanie, avšak ak má mesto motivovať Bratislavčanov a Bratislavčanky ako aj personál odberných tímov, aby sa opätovne zúčastnili testovania, chce mať istotu, že je to aj epidemiologicky prospešné.

 

„Istotu nám môže dať Konzílium epidemiológov, preto premiéra resp. ministra zdravotníctva žiadame o jeho zvolanie. Očakávame, že konzílium sa odborne vyjadrí, či prínosy druhého kola nárazového plošného testovania v Bratislave dnes prevažujú nad rizikami s tým spojenými,“ doplnil Vallo.

 

img

 

Vallo kritizuje kľúč, aký vláda zvolila pri druhom kole testovania

„Premiér odprezentoval predbežné výsledky testovania a Bratislava sa v nich ocitla ako okres, v ktorom pravdepodobne bude potrebné aj ďalšie kolo plošného testovania. Na jeho zorganizovanie však zostáva len niekoľko dní a sú oprávnené obavy, či ho dokážeme zrealizovať v nastavenom štandarde,“ prízvukoval primátor Bratislavy.

 

„Vláda vopred určila, že opakovane sa bude plošne testovať 36 okresov, ktoré budú mať vyššiu pozitivitu ako zvyšné okresy, hoci v tom čase nebolo zrejmé, aké čísla pozitivity v nich po prvom kole budú. Nebolo teda pri prijímaní rozhodnutia zrejmé, či horší okres bude ten s pozitivitou 0,5%, 1% alebo s pozitivitou napr. 1,5%,“ kritizuje postup vlády Vallo.

 

img

 

Dodal, že verifikovanie rozhodnutia vlády Konzíliom epidemiológov by určite veľmi pomohlo ochote samospráv testovanie pripravovať a aj ochote ľudí sa takéhoto testovania zúčastniť.

 

„Zvlášť, keď napr. výsledky v Bratislave nie sú homogénne ani medzi jednotlivými mestskými časťami a tiež preto, že na nepriaznivých číslach sa zjavne podpisuje aj testovanie v podnikoch, do ktorých zamestnanci dochádzajú z rôznych kútov a okresov Slovenska a nebudú sa testovať v našom meste,“ uzavrel primátor.

 

Mohlo by vás zaujímať: Krajčí povolil neregistrovaný liek Ivermectin na pomoc v boji proti koronavírusu

 

Voči výsledkom sa ohradil aj primátor Dolného Kubína

Voči zverejneným výsledkom sa ohradil aj primátor Dolného Kubína Ján Prílepok. „Podľa zverejnených výsledkov, máme v okrese DK 61 pozitívnych, čo by malo byť 1,48% z 4129 testovaných osôb,“ uviedol primátor. 

 

"V mestských miestnostiach sme od štvrtka do nedele vykonali 6011 testov a pozitívnych sme mali len 31 osôb (0,52%),“ zdôraznil Prílepok.

 

 

"V správach zverejnené informácie o druhom kole testovania sú zatiaľ predčasné. Výsledky však ešte nie sú zo všetkých odberných miest. Samosprávy nahlasovali výsledky aj počas víkendu, vždy na obed a večer," napísal primátor. 
 

Ako sa to mohlo stať? 

Na nepresnosť údajov zareagoval aj šéf Inštitútu zdravotných analýz Matej Mišík, ktorý napísal, že zverejnené dáta nie sú kompletné a vysvetlil aj prečo.

 

Počas skríningu bol poskytnutý prístup do elektronického hlásenia Národného centra zdravotníckych informácií mnohým prevádzkovateľom, ktorí pri hlásení spravili chyby.

 

Navyše, obce a mestá zriadili mnohé mimoriadne odberné miesta, z ktorých sa dáta hlásia na Ministerstvo vnútra, ktoré ich spracuje.

 

Ide o milióny testov, ktoré v dennom hlásení ministerstva zdravotníctva nefigurujúMinister zdravotníctva Marek Krajčí prisľúbil, že kompletné a definitívne výsledky zverejní už v piatok (29.januára).

 

Prečítajte si viac: Očkovací preukaz, ktorý platí aj v zahraničí, majú niektoré krajiny už roky

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies