Ukrajinské banky žiadajú od Ruska kompenzácie za anexiu Krymu

NETKY.SK • 9 Júl 2015, 08:10 • 2 min
Ukrajinské banky žiadajú od Ruska kompenzácie za anexiu Krymu

KYJEV - Najväčšia ukrajinská banka Privatbank a sporiteľňa Ošadbank žiadajú od Ruska kompenzácie za straty spôsobené anexiou polostrova Krym v minulom roku. Inštitúcie to uviedli dnes v oficiálnom vyhlásení. Informovala o tom agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Banky na Ukrajine sa dostali pod tlak už v dôsledku ukrajinskej ekonomickej krízy. Navyše, banky s vysokým objemom aktív na Kryme utrpeli ešte ďalšie straty, keď v dôsledku anexie polostrova Ruskom čelili rozsiahlemu odpísaniu aktív. Práve Ošadbank a Privatbank mali na Kryme najväčšiu sieť pobočiek.

 

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk povedal, že Ošadbank, ktorá je z pohľadu aktív treťou najväčšou bankou na Ukrajine, plánuje podať na Rusko žalobu a žiadať odškodné v prepočte 700 miliónov USD (634,98 milióna eur). Banka sumu nepotvrdila, no dodala, že Rusko v tejto veci informovala.

 

Ošadbank dúfa, že sa jej podarí vyriešiť kauzu prostredníctvom medzivládnej dohody medzi Ruskom a Ukrajinou z roku 1998, na základe ktorej majú strany šesť mesiacov na vyriešenie sporu rokovaniami. "Ak nedôjde počas tohto obdobia k dohode, Ošadbank si vyhradzuje právo na doriešenie tohto prípadu na medzinárodných súdoch," uviedla banka.

 

Privatbank zasa informovala, že straty, ktoré utrpela anexiou Krymu Ruskom, plánuje riešiť cez medzinárodnú arbitráž.

(1 EUR = 1,1024 USD)

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies