Ukrajinská polícia chystá útok na obsadené budovy i Námestie nezávislosti

NETKY.SK • 9 December 2013, 13:10 • 2 min
Ukrajinská polícia chystá útok na obsadené budovy i Námestie nezávislosti

KYJEV - Zásahové jednotky Berkut a vojaci jednotiek ukrajinského ministerstva vnútra prehradili dnes prístupové cesty k Námestiu nezávislosti v centre Kyjeva, kde sa v uplynulých dňoch konali mítingy a demonštrácie opozície.

slovakia

left justify in out

Líder opozičnej frakcie UDAR Vitalij Kličko vyzval na námestí zhromaždených ľudí, aby vytvorili živú reťaz a zabránili príslušníkom poriadkových síl vo vstupe na tzv. Euromajdan. S odvolaním sa na očitého svedka o tom informoval server Gazeta.ru. Stanice metra, ktorých vchody ústia na Námestí nezávislosti, sú dočasne zatvorené. Ako oficiálny dôvod sa uvádza preverovanie informácie, že v metre je nastražená bomba.     

Na možný útok príslušníkov jednotiek ministerstva vnútra sa začali pripravovať aj opoziční aktivisti, ktorí obsadili budovu radnice v Kyjeve. Ako informovala agentúra Reuters, zhruba 200 policajtov s prilbami a ochrannými štítmi zaujalo pozície približne 50 metrov od radnice.

Podľa koordinátorov opozície budovu opustili všetky ženy, takže v zabarikádovanej budovy zostali len muži. Pred budovou je ešte asi sto prívržencov opozície. O tom, že demonštranti musia budovu radnice opustiť, rozhodol súd. Polícia minulý týždeň uviedla, že všetky osoby, ktoré sa nachádzajú v objekte, ho musia do štyroch dní dobrovoľne opustiť. V opačnom prípade bola polícia pripravená urobiť to násilím.

Pred možným útokom poriadkových síl na Dom odborov, ktorého sa tiež zmocnila opozícia, varoval dnes aj vodca opozičnej strany Baťkivščyna Arsenij Jaceňuk. Novinárov, ktorí pracovali v Dome odborov, vyzval, aby budovu z preventívnych dôvodov opustili. Podľa jeho slov polícia zablokovala všetky vstupy do staníc metra v centre mesta, kam sa sťahujú zásahové jednotky Berkut a oddiely vojsk ministerstva vnútra.

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč dnes podporil myšlienku zvolať okrúhly stôl a hľadať spolu s opozíciou a ďalšími relevantnými politickými a spoločenskými organizáciami riešenie súčasnej situácie na Ukrajine. Ako dnes uviedli v bruselskom sídle EÚ, v utorok a v stredu bude v Kyjeve na návšteve vysoká komisárka pre zahraničnú a bezpečnostnú politiku EÚ Catherine Ashtonová.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies