Pamätnú tabuľu odhalia v Košiciach biskupovi Dominikovi Kaľatovi

NETKY.SK • 27 August 2023, 09:00 • 2 min
Pamätnú tabuľu odhalia v Košiciach biskupovi Dominikovi Kaľatovi

KOŠICE - Pamätnú tabuľu odhalia dnes (v sobotu 26. 8.) v Košiciach rímskokatolíckemu biskupovi Dominikovi Kaľatovi. Počas komunistického režimu bol ako tajne vysvätený biskup väznený a musel slúžiť v pomocných technických práporoch. TASR o tom informoval predseda Konfederácie politických väzňov Slovenska Peter Sandtner.

slovakia

left justify in out

Kaľatu (1925 - 2018) za biskupa v roku 1955 vysvätil ďalší tajný biskup Ján Chryzostom Korec. V roku 1969 z Československa emigroval, na Slovensko sa mohol vrátiť po páde komunistického režimu. Bol titulárnym biskupom diecézy Semta a v Nemecku pomocným biskupom freiburským.

 

Pamätnú tabuľu mu odhalia na Jesennej 9, kde Kaľata býval v podnájme. Program pri príležitosti piateho výročia jeho úmrtia sa začne o 16.00 h omšou v Kostole Božského Srdca Ježišovho na Komenského ulici. Hlavným celebrantom bude vladyka Cyril Vasiľ, košický eparchiálny biskup, ktorý zároveň požehná pamätnú tabuľu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR Foto: Jezuiti.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies