EÚ chce cvičiť ukrajinských vojakov v štátoch susediacich s Ukrajinou

NETKY.SK • 22 August 2022, 19:53 • 2 min
EÚ chce cvičiť ukrajinských vojakov v štátoch susediacich s Ukrajinou

MADRID - Oznámil to v pondelok šéf európskej diplomacie Josep Borrell.

slovakia

left justify in out

O tomto návrhu budú podľa Borrella diskutovať na budúci týždeň na stretnutí v Prahe ministri zahraničných vecí EÚ. „Dúfam, že to bude schválené. Samozrejme, že by to bola veľká misia," uviedol Borrell na tlačovej konferencii v španielskom meste Santanderi.

Ukrajine sa v súčasnosti vďaka dodávkam vojenského materiálu zo západných krajín a informáciám tajných služieb USA darí spomaľovať postup ruských vojsk v Donbase a pozdĺž pobrežia Čierneho mora.

 

img

 

„Zdá sa byť rozumné, že vojna, ktorá stále trvá a vyzerá to tak, že bude trvať aj naďalej, si vyžaduje úsilie nielen z hľadiska dodávok materiálu," uviedol Borrell. a dodal: „O tomto diskutujú členské štáty (EÚ) a bude sa o tom diskutovať na politickej úrovni aj na budúci týždeň. 

Na podrobnostiach spomínanej výcvikovej operácie sa podľa Borrella musia zhodnúť všetky krajiny EÚ. Niekoľko štátov už ukrajinským vojakom poskytuje vojenský výcvik na základe bilaterálnych dohôd. Británia napríklad plánuje na svojej území vycvičiť až 10.000 ukrajinských vojakov v narábaní so zbraňami, poskytovaní prvej pomoci na bojisku a taktikách hliadkovania.

 

img

 

Šéf európskej diplomacie upozornil, že EÚ pravidelne organizuje takéto operácie s armádami, s ktorými spolupracuje. „Robili sme to donedávna v Mali, začali sme s tým teraz v Mozambiku. Urobili sme to v Nigeri a v Čade a v mnohých iných krajinách," konštatoval Borrell.

 

Prečítajte si aj: Ruský diplomat Gatilov: „Američania budú bojovať do posledného Ukrajinca."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies