Ukrajina žiada od Nemecka protitankové strely. Oligarchovia utekajú z krajiny

NETKY.SK • 14 Február 2022, 11:31 • 2 min
Ukrajina žiada od Nemecka protitankové strely. Oligarchovia utekajú z krajiny

BERLÍN/KYJEV - V čase pokračujúcich diplomatických snáh o zmiernenie napätia v Európe ukrajinský veľvyslanec v Berlíne Andrij Meľnyk v nedeľu na stanici Bild TV vyzval Nemecko, aby bezodkladne dodalo Kyjevu 12 000 protitankových striel. Moskva správy o plánovanom útoku opakovane odmieta.

slovakia

left justify in out

Ukrajina zverejnila požiadavku pred pondelkovou cestou nemeckého kancelára Olafa Scholza do Kyjeva. „Situácia je už teraz dramatická,“ povedal Meľnyk. Dodal, že ukrajinská vláda sa pripravuje na najhorší možný scenár, ktorým je podľa jeho slov, že „hlavné mesto by mohli bombardovať už v najbližších dňoch“. „Už teraz máme pocit, že vojna je čoraz neodvratnejšia,“ varoval.

 

img

Olaf Scholz

 

Meľnyk poznamenal, že Scholzova cesta na Ukrajinu, kde sa stretne s tamojším prezidentom Volodymyrom Zelenským, ako i jeho utorková návšteva Moskvy, kde ho prijme šéf Kremľa Vladimir Putin, je poslednou šancou na diplomatické riešenie konfliktu. Scholz v nedeľu uviedol, že každý musí chápať, že “to, čo aktuálne zažívame, je veľmi vážnym ohrozením mieru v Európe“.

 

Prečítajte si tiež: Volodymyr Zelenskyj pozval Joe Bidena do Kyjeva. Dohodli sa na spoločnej stratégii

 

Nemecko odmieta dodávky smrtiacich zbraní pre Ukrajinu, preveruje však možnosť poskytnutia inej výzbroje slúžiacej na obranu. V požiadavke ukrajinského veľvyslanectva z 3. februára spomínajú napríklad elektronické systémy na zisťovanie polohy, odmínovacie zariadenia, ochranné obleky, digitálne vysielačky, radarové stanice alebo zariadenia na nočné videnie. Protitankové strely, na ktorých dodávku apeloval Meľnyk, na tomto zozname nefigurujú.

 

img

 

Ukrajinský veľvyslanec Vadym Prystajko v Británii v rozhovore pre stanicu BBC pripustil, že Ukrajina by mohla upustiť od svojej snahy stať sa členom NATO, aby sa vyhla vojne s Ruskom. Takýto krok by však podľa BBC znamenal veľký ústupok Moskve v reakcii na súčasné hromadenie ruských jednotiek na ukrajinských hraniciach.

 

Moskva popiera, že by plánovala útok, i keď v blízkosti hraníc s Ukrajinou organizuje spoločné vojenské cvičenie s Bieloruskom. 

 

Útek oligarchov

 

Ukrajinské spravodajské portály v pondelok uviedli, že ukrajinskí oligarchovia a podnikatelia hromadne opúšťajú krajinu chartrovými letmi. Len v nedeľu odletelo z Kyjeva asi 20 chartrových a súkromných lietadiel, informoval v pondelok denník Ukrajinská pravda.

 

Z Kyjeva v nedeľu odštartovali okrem iných aj lietadlá Rinata Achmetova a Borysa Kolesnikova. Samotný Achmetov na Ukrajine nie je od 30. januára, keď odcestoval do Zürichu. V ten istý deň z Ukrajiny odišiel aj oligarcha a filantrop Viktor Pinčuk.

 

img

 

Súkromné lietadlo pre 50 ľudí si objednal aj poslanec proruskej a euroskeptickej strany Opozičná platforma – Za život, milionár Ihor Abramovyč, ktorým sa z Kyjeva do Viedne prepravili príbuzní spolustraníkov, ako aj Abramovyčových obchodných partnerov.

 

Médiá tiež zverejnili niekoľko odporúčaní, ako by sa mali ľudia správať v prípade invázie. 

 

K téme: Ukrajinský veľvyslanec Prystajko: „Ukrajina by mohla upustiť od členstva v NATO, ak to zabráni vojne!"

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies