Vakcína Sputnik V môže Slovensku pomôcť poraziť pandémiu koronavírusu

NETKY.SK • 4 Marec 2021, 13:13 • 2 min
Vakcína Sputnik V môže Slovensku pomôcť poraziť pandémiu koronavírusu

BRATISLAVA – Epidemiologická situácia sa na Slovensku už dlhé týždne nezlepšuje, aj napriek prísnym opatrenia rastie počet infikovaných ľudí, rovnako tak rastie aj počet hospitalizovaných pacientov v nemocniciach v kritickom stave. V prepočte na milión obyvateľom nám tiež v krajine umiera najviac ľudí. Práve tento stav by mohla zvrátiť ruská vakcína Sputnik V, ktorú zabezpečil premiér Igor Matovič.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Okolo neregistrovanej ruskej vakcíny Sputnik V, ktorá na Slovensko dorazila v počte 200 tisíc kusov na košické letisko začiatkom týždňa, sa spustila vlna vášní. Je však na mieste uviesť, že túto očkovaciu látku využíva 39 krajín sveta, vrátane Srbska či Maďarska.

 

img

 

Cesta k vytúženej slobode

Pre obrovské výpadky dodávok schválených vakcín Európskou liekovou agentúrou (EMA), sa tak mnohí lídri začínajú obzerať po iných vhodných alternatívach.

 

Situácia s pandémiou je totiž približne rovnaká naprieč celou Európou. Výnimkou je iba hŕstka štátov, kde sa miestnym vládam podarilo ako – tak dostať šírenie koronavírusu pod kontrolu a postupne uvoľňovať opatrenia. Je nimi napríklad susedné Rakúsko, Nórsko či najnovšie taliansky ostrov Sardínia.

 

Mohlo by vás zaujímať: Obyvateľom Sardínie môžeme ticho závidieť, od dnes sa vracajú k "normálnemu" životu

 

Lekári a odborníci nákup schvaľujú

Treba však dodať, že množstvo slovenských odborníkov a lekárov podporujú nákup Sputnika V. Opierajú sa o dostupné informácie o vakcíne, ako aj o to, že očkovacia látka prešla schvaľovaním v Maďarsku.

 

Zároveň si uvedomujú mimoriadne vážnu epidemiologickú situáciu a vysokú úmrtnosť na ochorenie Covid-19. Niet pochýb o tom, že každý zdravotník či lekár by uprednostnil registrovanú vakcínu pred tou, ktorú ešte len čaká schvaľovací proces.

 

img

 

Situáciu však komplikuje šírenie britskej mutácie koronavírusu. Pre tento oveľa nákazlivejšej variant nám kolabujú nemocnice na pľúcnu formu ochorenia COVID-19 nám denne umiera v priemere viac ako sto ľudí.

 

Rovnako ako na verejnosť apeluje predseda vlády Igor Matovič po boku ministra zdravotníctva Mareka Krajčího, podporu ruskej vakcíne vyslovilo aj množstvo odborníkov či lekárov z praxe.

 

Upozorňujú, že desiatky rokov sme sa na Slovensku očkovali prevažne ruskými vakcínami a nič závažné sa nestalo.

 

Prečítajte si tiež: EMA spustila predbežné hodnotenie ruskej vakcíny Sputnik V

 

Milióny ľudí bolo zaočkovaných ruskou vakcínou

Zároveň uvádzajú, že Sputnikom V sú zaočkované už milióny ľudí a žiadne závažné informácie o prípadných úmrtiach sa nešíria. Ak by to tak bolo, tieto informácie by boli už dávno medializované.

 

Dobrou správou je, že práve dnes (4. februára) začala EMA predčasne hodnotiť ruskú vakcínu, čo by malo zrýchliť aj následný proces tejto registrácie.

 

img

 

Účinnosť tejto vakcíny v klinických štúdiách pritom dosiahla až 91,6 %, pričom boli zaznamenané iba mierne vedľajšie účinky.

 

Zároveň nie je potrebný proces hlbokého mrazenia, ako je tomu v prípade vakcíny od konzorcia Pfizer/BioNTech.

 

„Posledná štúdia vykonaná Gamalejovým centrom ukazuje, že revakcinácia Sputnikom V funguje proti novým mutáciám dobre, vrátane britského a juhoafrického kmeňa vírusu,“ informoval zástupca riaditeľa inštitútu Denis Logunov.

 

Ľudí čaká pôst

Pravdepodobne jedinou “chybičkou krásy“ Sputnika je, že ľudia nebudú môcť piť alkoholické nápoje po dobu 45 dní medzi podaním prvej a druhej dávky vakcíny. Ako informovali ruskí odborníci, alkohol znižuje ľudskú imunitu, tým pádom aj samotnú účinnosť vakcíny.

 

Očkovanie Sputnikom V je na Slovensku dobrovoľné, každý občan sa tak môže sám rozhodnúť, či sa touto vakcínou nechá zaočkovať.

 

Ako avizoval šéf rezortu zdravotníctva Krajčí, on-line prihlasovanie na vakcináciu, by sa malo spustiť už o dva týždne.

 

Prečítajte si tiež: EMA rozhodne o schválení americkej vakcíny Johnson & Johnson už 11. marca

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies