USA a Irán by mali zachovať chladnú hlavu, myslí si Federica Mogheriniová

NETKY.SK • 14 Máj 2019, 08:28 • 2 min
USA a Irán by mali zachovať chladnú hlavu, myslí si Federica Mogheriniová

BRUSEL - Šéfka diplomacie EÚ Federica Mogheriniová si myslí, že Spojené štáty a Irán by mali konať zodpovedne, aby sa vyhli akémukoľvek vyostreniu situácie, ktoré by mohlo viesť k vojenskej eskalácii.

slovakia

left justify in out

Fererica Mogheriniová sa v Bruseli stretla s ministrom zahraničných vecí USA Mikeom Pompeom a uviedla, že "jasne počul", že ide o "rozhodujúcu a chúlostivú situáciu", ktorá si vyžaduje, aby sa zachovala "maximálna zdržanlivosť" a krajiny by sa mali "vyhnúť akejkoľvek eskalácii na vojenskej strane." Rozhovorov sa zúčastnili aj nemecký minister zahraničných vecí Maas, britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt a ich francúzsky kolega Jean-Yves Le Drian. Obávajú sa totiž, že by medzi USA a Iránom mohlo dôjsť k vojnovému konfliktu.

 

img

 

"Sme znepokojení vývojom udalostí a napätím v danom regióne," povedal Maas Pompeovi. "Nechceme, aby to viedlo k vojenskej eskalácii," zdôraznil. Reagoval na skutočnosť, že Spojené štáty uplynulý týždeň vyslali do oblasti Perzského zálivu útočnú skupinu pozostávajúcu z lietadlovej lode a ďalších plavidiel, ako aj svoje bombardéry, pričom v piatok ohlásili aj presun batérie rakiet typu Patriot na Blízky východ. Tieto kroky sú podľa Washingtonu reakciou na obavy z možného zámeru Teheránu zaútočiť na americké sily alebo záujmy v regióne.

 

img

 

Nebezpečenstva vojnového konfliktu sa obáva aj britský minister zahraničných vecí Jeremy Hunt. "Sme veľmi znepokojení rizikom konfliktu, ktorý by sa mohol udiať náhodne pri eskalácii, ktorú nemá v úmysle ani jedna strana, ale mohla by sa skončiť istým druhom konfliktu," uviedol.

 

Cieľom tohto stretnutia diplomatov bola snaha zachrániť jadrovú dohodu s Iránom.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies