Ukrajina slávi úspech. Tajná služba odhalila, čo robia Rusi po nociach

NETKY.SK • 2 Máj 2022, 20:35 • 2 min
Ukrajina slávi úspech. Tajná služba odhalila, čo robia Rusi po nociach

KYJEV - Boje na Ukrajine pokračujú. V niektorých častiach sa armáde darí oslobodzovať dediny, inde zase Rusi neprestávajú bombardovať. Čo tvrdí tajná služba?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Ukrajinská armáda potvrdila, že jej jednotky získali späť kontrolu nad niekoľkými obcami severne a východne od Charkova. V pondelok o tom informovala americká spravodajská televízia CNN s tým, že postup ukrajinskej armády môže Rusku sťažiť raketové a delostrelecké útoky na mesto Charkov.

 

img

 

Ukrajinská armáda v pondelok potvrdila, že znovu dobyla dedinu Ruska Lozova ležiacu severne od Charkova, a to aj napriek „zhoršeniu situácie a stratám“.

 

Uviedla tiež, že prevzala kontrolu nad dedinou Verchňa Rohanka, ktorá sa nachádza na východ od Charkova. Tejto operácii velil generálplukovník Oleksandr Syrskyj, veliteľ pozemných síl.

 

Prečítajte si tiež: Ruským mestom Belgorod otriasli v noci dva výbuchy. V ukrajinskom generálnom štábe odhalili ruského špióna, tvrdí Kyjev

 

CNN dodala, že Ukrajina za uplynulé dva týždne získala späť asi šesť obcí v Charkovskej oblasti, čím sa jej sily mierne priblížili k ruským zásobovacím líniám, ktoré vedú od rusko-ukrajinských hraníc až po mesto Izium. Táto situácia potenciálne sťažuje útoky ruských jednotiek na Charkov.

 

img

 

Ruské jednotky nepretržite bombardujú humanitárne ústredia v ukrajinskom meste Rubižne v Luhanskej oblasti a maria tak pokusy o evakuáciu civilistov. V pondelok to na sociálnej sieti Telegram uviedol gubernátor Luhanskej oblasti Serhij Hajdaj. 

 

„V súčasnosti je takmer nemožné dostať sa tam (do Rubižného) živý. Je nebezpečné byť v humanitárnych ústrediach čo i len niekoľko minút. Nedá sa tam pracovať – zachraňovať ľudí a poskytovať pomoc,“ napísal Hajdaj. „Pre nepretržité bombardovanie sú obyvatelia mesta Rubižne na pokraji humanitárnej katastrofy,“ dodal.

 

K téme: Ruskí vojaci kradnú na okupovaných územiach zásoby pšenice

 

Intenzívne bojujú aj v okolí miest Izium a Lyman, keďže ruské jednotky plánujú zaútočiť na Severodoneck, ktorý je posledným mestom na východe Ukrajiny pod kontrolou Kyjeva, uviedol ukrajinský generálny štáb. „Situáciu v Luhanskej oblasti možno opísať niekoľkými slovami – pokračujú tam ťažké boje,“ oznámilo ukrajinské ministerstvo obrany.

 

img

 

Gubernátor Luhanskej oblasti poznamenal, že evakuačné vozidlá s niekoľkými tonami potravín prišli do Rubižného naposledy pred týždňom. Podľa jeho slov je situácia s dodávkami humanitárnej pomoci v ostatných mestách v Luhanskej oblasti pod kontrolou.

 

Hajdaj očakáva ešte intenzívnejšie boje s blížiacim sa 9. májom, keď Rusko oslavuje tradičnou vojenskou prehliadkou Deň víťazstva v druhej svetovej vojne. Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov pre taliansku televíziu v nedeľu povedal, že ruské jednotky „nebudú umelo prispôsobovať svoje aktivity žiadnemu dátumu, ani Dňu víťazstva“.

 

Ukrajinská tajná služba tvrdí, že ruská armáda odváža svojich padlých vojakov z ukrajinských miest po nociach, aby zatajila, aké veľké straty utrpela počas bojov. Informuje o tom v pondelok spravodajská stanica Sky News.

 

img

Sergej Lavrov

 

Mŕtve telá vojakov podľa informácií ukrajinskej tajnej služby odvážajú nazad do Ruska len v menších počtoch, čo celý proces značne spomaľuje. Padlí vojaci sa tak do vlasti vracajú už v čiastočne rozloženom stave a je potrebné ich následne identifikovať.

 

Ukrajinská tajná služba tvrdí, že takéto informácie získala z telefonických rozhovorov ruských okupantov, ktoré sa jej podarilo zachytiť. V jednom z telefonátov údajne tvrdil nemenovaný ruský vojak, že z jeho 200-členného práporu prežilo len približne 20 až 22 ľudí, zatiaľ čo deviati odmietli ďalej bojovať.

 

Možno vás zaujme: Ukrajina priznala, že údajný pilot nazývaný Duch Kyjeva je mýtus




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies