Ukrajina mešká s plnením zásobníkov plynu pred zimnou sezónou

NETKY.SK • 26 August 2015, 14:10 • 2 min
Ukrajina mešká s plnením zásobníkov plynu pred zimnou sezónou

KYJEV - Ukrajina mešká pri príprave na zimnú vykurovaciu sezónu s plnením zásobníkov plynu.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Aktuálne je v zásobníkoch o 1 miliardu kubických metrov (m3) menej plynu než v rovnakom období vlani, uviedol dnes premiér Arsenij Jaceňuk. Informovala o tom agentúra Reuters.

 

Podľa Jaceňuka sa v ukrajinských podzemných zásobníkoch aktuálne nachádza 14,1 miliardy m3 plynu. Kyjev chce, aby do začiatku zimnej vykurovacej sezóny v polovici októbra bolo v zásobníkoch 18 až 19 miliárd m3 plynu.

 

"O tomto čase minulý rok sme mali v zásobníkoch o 1 miliardu m3 viac. Rokujeme so západnými partnermi o získaní krátkodobého financovania na nákup plynu," povedal Jaceňuk na zasadnutí vlády.

 

Ukrajina prerušila dovoz plynu z Ruska v júli z dôvodu sporu o cenu. Aktuálne je plne závislá od domácej produkcie a importu z Európy.

 

Európska banka pre obnovu a rozvoj (EBOR) uviedla, že uvažuje o tom, že ukrajinskej štátnej spoločnosti Naftogaz poskytne úver vo výške 300 miliónov USD (260,7 milióna eur) na nákup plynu. Vláda nariadila Naftogazu, aby si požičal 1 miliardu USD a vytvoril fond na financovanie nákupu, transportu a uskladnenia plynu. Kyjev okrem EBOR rokuje aj so Svetovou bankou (SB) a Medzinárodným menovým fondom (MMF).

 

Ukrajinský prezident Petro Porošenko vo štvrtok (26. 8.) pricestuje do Bruselu, kde sa má stretnúť s predsedom Európskej komisie (EK) Jeanom-Claudom Junckerom. Jednou z tém ich diskusií bude aj plyn.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies