Bratislava dostala vysokú pokutu, porušila zákon

NETKY.SK • 26 Marec 2019, 08:00 • 2 min
Bratislava dostala vysokú pokutu, porušila zákon

BRATISLAVA – Bratislava dostala vysokú pokutu. Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) zistil, že počas obstarávania zimnej údržby mesto porušilo zákon.

slovakia

left justify in out

Zimnú údržbu zabezpečovalo ešte bývalé vedenie mesta. Ak magistrát bude súhlasiť so všetkými zistenými skutočnosťami, pokuta sa zníži o 50 percent na 194 003 eur. Ná základe rozhodnutia ÚVO doručeného magistrátu 24. marca o tom informoval hovorca magistrátu Peter Bubla.


Hlavné mesto porušilo zákon o verejnom obstarávaní, keďže firmy A.I.I. Technické služby a FCC Bratislava, ktoré zabezpečujú zimnú údržbu, mesto nevybralo v súťaži, ale v priamom rokovacom konaní. „O zazmluvnení zimnej údržby existovali pochybnosti už od začiatku. Verejné obstarávanie, ktoré predchádzalo spornému rokovaciemu konaniu sa neskončilo, keďže jediný uchádzač pre pochybnosti o priebehu obstarávania odmietol podpísať zmluvu s mestom a sám podal námietku. V časovej tiesni, aby bola vôbec zabezpečená nejaká zimná údržba, predchádzajúce vedenie mesta následne zvolilo rokovacie konanie, z ktorého vybralo dve firmy,“ uviedol Bubla. Zároveň dodal, že mesto rešpektuje rozhodnutie ÚVO a zaplatí polovicu z pôvodnej sumy pokuty.

 

img

Mesto má 15 dní na to, aby pokutu uhradilo. Predseda ÚVO Miroslav Hlivák považuje vec za ukončenú. „Keďže verejný obstarávateľ súhlasil so všetkými skutočnosťami, ktoré úrad zistil v konaní, aplikoval sa inštitút zníženia výšky pokuty, ktorý od januára zaviedla novela zákona o verejnom obstarávaní,“ uviedol Hlivák. Proti rozhodnutiu sa už nedá odvolať, pretože mesto sa priznalo k porušeniu zákona.

 

img


Bratislava bude mať tento rok nový spôsob obstarania zimnej i letnej údržby. Ide o nákupný systém, ktorý umožňuje vyhlásenia viacerých menších súťaží pre väčší počet uchádzačov. „Súčasne stále pracujeme na zriadení Mestského komunálneho podniku, ktorý prevezme na seba letnú aj zimnú údržbu, čím úplne predídeme vzniku podobných situácií,“ dodal Bubla.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies