Ukrajina je "spokojná" s mierovými rokovaniami v saudskoarabskej Džidde

NETKY.SK • 8 August 2023, 09:08 • 2 min
Ukrajina je "spokojná" s mierovými rokovaniami v saudskoarabskej Džidde

KYJEV - Kyjev vyjadril v pondelok "spokojnosť" so summitom, ktorý sa cez víkend konal v Saudskej Arábii v súvislosti s úsilím o mierové riešenie na ukončenie bojov na Ukrajine. Moskva na tieto rokovania pozvaná nebola.

slovakia

left justify in out

Na mierovom summite v saudskoarabskej Džidde sa zišli predstavitelia približne 40 krajín vrátane Číny, Indie, Spojených štátov a Ukrajiny. "Výsledkami summitu sme veľmi spokojní," uviedol šéf úradu ukrajinského prezidenta Andrij Jermak. "Stretnutie v Saudskej Arábii je skúškou pre svet, v ktorom nie je miesto pre divošskú agresiu (zo strany Ruska)," dodal. Podľa Jermaka sa na summite dohodli na ďalšom stretnutí, "avšak bez konkrétnych dátumov". Na nadchádzajúcej schôdzke sa však podľa neho zúčastní "ešte viac krajín".

 

Čína vyslala do Džiddy osobitého vyslanca pre eurázijské záležitosti Li Chueja, ktorý v máji precestoval šesť európskych krajín v snahe nájsť spoločný základ pre politické urovnanie vojny na Ukrajine trvajúcej už 18 mesiacov. Čínsky predstaviteľ bol na summite podľa Jermaka "prítomný na všetkých podujatiach". Rusko sa predtým vyjadrilo, že mierové riešenie konfliktu je možné len v tom prípade, ak Ukrajina zloží zbrane, píše AFP. Kyjev má podľa Moskvy "zastaviť nepriateľské akcie a teroristické útoky" a západné krajiny majú zastaviť dodávky zbraní Ukrajine. Rusko tiež vyzvalo Ukrajinu, aby okupované časti svojho územia odstúpila Moskve. 

Víkendové rokovania v Džidde sa uskutočnili v rámci diplomatického tlaku Ukrajiny na získanie podpory aj od iných ako svojich západných Spojencov. Kyjev tak chcel osloviť aj štáty globálneho Juhu, ktoré sa zdráhajú postaviť sa na jednu zo strán tohto konfliktu, ktorý ovplyvnil ekonomiku na celom svete.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AFP Foto: Atalayar
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies