Slovenský ochranársky projekt je v európskej súťaži v TOP 5

NETKY.SK • 18 Apríl 2019, 17:21 • 2 min
Slovenský ochranársky projekt je v európskej súťaži v TOP 5

BRATISLAVA - Slovenský projekt záchrany slanísk a piesočných dún na južnom Slovensku má šancu získať európske ocenenie LIFE Award - v súčasnosti je medzi piatimi najlepšími vo svojej kategórii.

slovakia

left justify in out

Ako jeden z troch je tiež nominovaný na cenu verejnosti, kde ho hlasovaním môžu podporiť aj Slováci. Informovala o tom Monika Chrenková z Inštitútu aplikovanej ekológie DAPHNE.

 

"Na každé z 15 území európskeho významu sme najprv navrhli správny spôsob obnovy, pretože boli v nepriaznivom stave a niektoré aj na pokraji vyhynutia. Kľúčová aktivita bola oživenie procesu zasoľovania. Na 33 mikrolokalitách s celkovou plochou dvoch hektárov sme odstránili vrchnú vrstvu pôdy, čo podporilo zrážanie solí z podzemnej vody na povrchu," priblížila aktivity projektu Viera Šefferová z inštitútu DAPHNE.

 

Ochranári tiež na Kamenínskom slanisku zasypali hlboký odvodňovací kanál v dĺžke 450 metrov a odkúpili alebo prenajali niekoľko pozemkov.

 

Tie sa snažili spravovať tak, aby to prispievalo k obnove biotopov so slanomilnou vegetáciou a druhmi živočíchov, ktoré sú na ňu viazané. Projekt bol podľa inštitútu úspešný.

 

img

 

Územia slanísk a piesočných dún sú predmetom záujmu a ochrany i preto, že sa v rámci EÚ nachádzajú len v Panónskej oblasti a v nej len na južnom Slovensku.

 

Tieto biotopy boli v nepriaznivom stave, mnohé na pokraji vyhynutia. V rámci projektu sme preskúmali ekologické fungovanie týchto systémov v krajine, vypracovali programy starostlivosti o tieto územia s dôrazom na spoluprácu s vlastníkmi území a miestnymi obyvateľmi.

 

Na územiach sme obnovili pastvu oviec a hovädzieho dobytka, ktorá priaznivo prispieva k udržiavaniu ich prirodzených podmienok. Vďaka projektu sme zároveň počas monitorovacích prác zozbierali jedinečnú bohatú bázu dát o týchto vzácnych biotopoch. 

 

Dáta poslúžia pri ďalšom pozorovaní vývoja vzácnych slanísk a piesočných dún a nastavovaní účinných opatrení na ich udržanie.

 

"Druhy ako limonka Gmelinova uhorská, gáfrovka ročná a loboda pobrežná tak ostávajú naďalej súčasťou slovenskej prírody," konštatovala Chrenková.

 

Víťaz LIFE Award si ocenenie prevezme 16. mája od eurokomisára pre životné prostredie Karmenu Vellu. O cene verejnosti môžu do tohto dátumu hlasovať všetci návštevníci webovej stránky súťaže. Inštitút DAPHNE nominovaný projekt realizoval v spolupráci s Bratislavským regionálnym ochranárskym združením a Štátnou ochranou prírody SR v rokoch 2011 až 2017.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona