UK:Veríme, že podmienky SRK splníme a nepristúpime k radikálnym krokom

NETKY.SK • 6 Október 2022, 14:18 • 2 min
UK:Veríme, že podmienky SRK splníme a nepristúpime k radikálnym krokom

BRATISLAVA – Univerzita Komenského v Bratislave, verí, že dôjde k splneniu všetkých troch požiadaviek Slovenskej rektorskej konferencie (SRK) a univerzity nebudú musieť pristúpiť k radikálnym krokom. Pre TASR to uviedli z oddelenia pre vonkajšie vzťahy UK. Podľa informácií, ktoré má TASR k dispozícii, viacerým študentom už oznámili, že ak nedôjde k splneniu požiadaviek, vysoké školy a univerzity sa po 17. novembri zatvoria.

slovakia

left justify in out

"Nebudeme 'handlovať' ani vyjednávať. Dôsledne trváme na splnení všetkých požiadaviek, bez splnenia ktorých vysoké školy v krátkej budúcnosti jednoducho nebudú môcť ďalej fungovať," uviedli z UK. Vedenie univerzity zdôrazňuje, že situácia je natoľko kritická, že veci nemajú vo svojich rukách. "Ďalší postup preto nezávisí od uváženia jednotlivých vysokých škôl, ale od stanoviska vlády SR. Nie je to o tom, či sa rozhodneme alebo nerozhodneme, čo bude alebo nebude po 17. novembri. Otázka stojí tak, či vysoké školy prežijú alebo neprežijú sústavný niekoľkoročný likvidačný finančný tlak zo strany štátu," uvádza sa v stanovisku najväčšej slovenskej univerzity.  

"Preto za kruciálne považujeme kumulatívne splnenie všetkých troch požiadaviek formulovaných SRK," uviedla UK. Situáciu úplne zhodne reflektujú napríklad aj Rada vysokých škôl SR, Študentská rada vysokých škôl, klub dekanov či školské odbory. "Vyhlasujeme, že za súčasnej trajektórie financovania verejných vysokých škôl nie sme schopní plniť svoje základné funkcie, teda kvalitné vzdelávanie a kvalitný a medzinárodne porovnateľný vedecký výskum. Alternatívou teda nie je 'uťahovanie si opaskov' v prezenčnom móde vzdelávania alebo prechod do online priestoru," poznamenali z UK. Alternatíva podľa univerzity znie: "dôstojné prežitie so spravodlivým a udržateľným financovaním alebo kolaps". 

Viacero študentov UK si už od svojich pedagógov vypočulo, že ak nedôjde k splneniu všetkých troch podmienok SRK, po 17. novembri sa prestane vyučovať. Rovnako aj to, že sa neprejde do online či dištančného režimu výučby, povedali pre TASR viacerí študenti. Podľa UK je 17. november hlbokou symbolikou. "Študentov prosíme o pochopenie a podporu. Ide o ich budúcnosť. Nie je preto mysliteľné, aby ktokoľvek (vrátane jednotlivých pedagógov) vedel, čo nastane po vypršaní ultimáta vysokých škôl po 17. novembri," vyplýva zo stanoviska. Vysoké školy budú svoje kroky koordinovať a dôsledne analyzujú a budú akcentovať predovšetkým také možnosti svojho protestu, ktorými študenti, zamestnanci a ciele, ktoré napĺňajú, budú dotknuté len minimálne. 

SRK žiada vládu, aby zvrátila negatívny vývoj financovania vysokých škôl a aby sa financovanie dostalo minimálne na úroveň roka 2020. Požaduje tiež, aby dofinancovala výpadky v národných a európskych projektoch tak, ako sa to deje v okolitých krajinách. Zároveň víta uvoľnenie takmer 17 miliónov eur pre verejné vysoké školy, ktoré majú slúžiť na kompenzáciu výpadkov spôsobených energetickou krízou. "Ak nedôjde k naplneniu týchto požiadaviek, vysoké školy od 17. novembra zatvoria svoje brány a prestanú plniť svoje poslanie," uviedla SRK ešte v septembri vo svojom vyhlásení.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Viky Kriskova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies