Koronavírus mohol infikovať ľudí už roky než zmutoval a stal sa pandemickým

NETKY.SK • 31 Marec 2020, 21:20 • 2 min
Koronavírus mohol infikovať ľudí už roky než zmutoval a stal sa pandemickým

Vedci sa stále snažia odhaliť, ako sa dostal medzi ľudí nový koronavírus SARS-CoV-2 a prečo je tak infekčný.

slovakia

left justify in out

Zvyčajne sa predpokladá, že sa preniesol na ľudí zo zvierat a potom sa už šíril medzi ľuďmi. Existuje však aj hypotéza, že sa na ľudí preniesol niekoľkokrát už skôr, ale v roku 2019 zmutoval, takže sa stal oveľa nákazlivejším, uviedol denník The Daily Mail, ktorý citoval autora teórie Francisa Collinsa.

 

Prenášal sa opakovane

List spomenul správu medzinárodného tímu vedcov, zverejnenú v časopise Nature Medicine, že ľudia boli dlho v kontakte s relatívne menej nebezpečnou variantou koronavírusu, ktorý nakoniec zmutoval.

 

Tím, v ktorom boli experti zo Scrippsovej univerzity v La Jolle v Kalifornii, z Columbijskej univerzity a z univerzít v Edinburghu, Sydney a Tulane, spomenul možnosť, že podobne ako v prípade príbuzných MERS sa prenášal zo zvierat na ľudí opakovane.

 

MERS sa opakovane nakazili ľudia od tiav, aj keď rezervoárom nákazy sú netopiere žijúce, mimo iného, v hrobkách faraónov.

 

V minulosti však ochoreli pri nákaze Covid-19 len jednotlivci alebo malé skupiny ľudí. Potom ale vírus zmutoval, zmenil sa jeho proteín, ktorým sa nadväzuje na enzým ACE2 na povrchu buniek u ľudí. Cez ACE2, virión (základná častica vírusu schopná infikovať hostiteľskú bunku) preniká do vnútra napadnutej bunky, v ktorej sa replikuje.

 

"Výsledkom postupných evolučných zmien počas rokov či pravdepodobne dekád nakoniec dosiahol schopnosti sa prenášať z človeka na človeka a spôsobovať vážne, často život ohrozujúce ochorenie," uviedol riaditeľ Amerických národných zdravotných inštitútov (NIH) Francis Collins.

 

 

Napriek tomu sa za pravdepodobnejšie považuje variant, že vírus zmutoval u zvierat a vlani v novembri sa prvýkrát preniesol na ľudí a ďalej sa medzi nimi rýchlo šíril.

 

Vírus zo zvierat?
Vedci z Minnesotskej univerzity v článku zverejnenom v časopise Nature zrovnali genetickú informáciu koronavírusu SARS-CoV-2, ktorý spôsobil pandémiu Covid-19, s koronavírusom u netopierov a šupinavcov. Zistili, že všetky kmene sa nadväzujú na rovnaký enzým angiotenzín konvertázu (ACE2), cez ktorý prenikajú do bunky hostiteľa a v nej sa replikujú. Podľa nich to jasne ukazuje, že sa vírus spôsobujúci Covid-19 preniesol z netopierov na ľudí, poprípade cez šupinavce pôsobiaci ako sprostredkovateľ nákazy.

 

"Vyzerá to tak, že SARS-CoV-2 by mohol byť kombináciou vírusov z netopierov a šupinavcov," uviedol virológ z New Orleans Robert Garry. Podobnosť SARS-CoV-2 s vírusmi netopierov a šupinavcov tiež podľa neho jednoznačne poukazujú na ich prirodzený pôvod a vyvracajú konšpiračné teórie, že bol umelo syntetizovaný v laboratóriu ako biologická zbraň.

 

 

"Je to len ďalší prenos zo zvierat na ľudí," uviedla molekulárna epidemiologička z Bazileja Emma Hodcroftová. "Je to najjednoduchšie vysvetlenie toho, čoho sme svedkami," dodala.

 

Podľa webu ScienceNews zrejme došlo len k jednému prenosu zo zvieraťa na človeka a vírus sa potom hneď šíril medzi ľuďmi.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies