Videli ste Slovenský pavilón na Expo Dubaj 2020? Má svetovú úroveň

NETKY.SK • 7 Október 2021, 21:34 • 2 min
Videli ste Slovenský pavilón na Expo Dubaj 2020? Má svetovú úroveň

DUBAJ - Slovenský pavilón na Expo Dubaj púta od svojho otvorenia pozornosť návštevníkov z celého sveta. Veľký ohlas vzbudila svetová premiéra unikátneho vodíkového auta MH2, ktoré odhalili minister hospodárstva Richard Sulík a šéfdizajnér tímu Matador Group, Branislav Maukš. Podľa Richarda Sulíka sa Slovenský pavilón môže porovnávať aj s expozíciami veľkých krajín, a to napriek tomu, že s prípravou sme po vynútenej odmlke museli začať neskôr.

slovakia

left justify in out

img

 

Slovensko sa v Dubaji predstavilo vo veľkom štýle. Atraktívny dizajn a unikátna technológia vodíkového automobilu MH2 sa radí k vrcholom prvého týždňa na Expo Dubaj. “Obsah, ktorým sa Slovensko prezentuje vo svojom pavilóne, je niečo, na čo môžeme byť naozaj hrdí. V krátkom čase sa Ministerstvu hospodárstva a tímu expozície SR na Expo Dubaj podarilo dostať pod jednu strechu najmodernejšie technológie, inovatívne exponáty, moderný interaktívny obsah a v spolupráci so špičkovými talentovanými Slovákmi ukázať svetu náš potenciál,” povedal minister hospodárstva Richard Sulík.

 

Šéfdizajnér slovenského vodíkového auta MH2, Branislav Maukš, patrí medzi svetové hviezdy v oblasti automobilového dizajnu. Pracoval na všetkých modeloch Ferrari, ktoré predstavili od roku 2007.

 

img

 

Slovensko sa na Expo Dubaj prezentuje formou 3-podlažného národného pavilónu na ploche s výmerou vyše 2 100 štvorcových metrov, ktorý si prenajíma od organizátora Expo Dubaj, s cieľom čo najefektívnejšie využiť finančné prostriedky a sústrediť sa primárne na to, čo Slovensko ako krajina ponúka. Za architektonickým stvárnením priestoru stojí štúdio Siebert Talaš a hlavným architektom slovenskej expozície je Ivan Kulifaj.

 

Možno vás zaujme: Vedci naučili kravy močiť do toalety. Majú s nimi veľké plány!

 

Slovenský pavilón sa nachádza v srdci tematickej zóny  Mobilita, pričom jeho leitmotívom je Pohyb budúcnosti: Vodík, Letectvo a Vesmír. Podľa generálnej komisárky expozície SR na Expo Dubaj Miroslavy Valovičovej sme sa témy mobilita zhostili bravúrne, keď sme predstavili prvý z trojice hlavných exponátov – automobil na vodíkový pohon z dielne Technickej univerzity v Košiciach a spoločnosti Matador Group. “Srdečne všetkých pozývame na návštevu Slovenského pavilónu, kde sa prezentujeme ako moderná krajina, ktorá obstojí vo svetovej konkurencii. Vodíkové auto, vesmírny robot Androver, či letecký simulátor VRM, ako aj ďalšie exponáty, sú technologicky na takej úrovni, ktorú nám svet môže závidieť," povedala Miroslava Valovičová.

 

img

 

Ako dodala, v rámci expozície agentúry Slovakia Travel môžu návštevníci navnímať aj krásy Slovenska, a to v špeciálnej miestnosti s 360-stupňovou obrazovkou, ktorá okrem iného prenesie návštevníkov do pýchy Slovenska – Vysokých Tatier, do Košíc, Levoče, na Spišský hrad a ďalších krás na Slovensku, vďaka interaktívnej hre a vôňam reprezentujúcim štyri ročné obdobia, ktoré vytvorili špeciálne pre Slovenský pavilón.

 

Prečítajte si tiež: Slovensko sa pochválilo na Expo Dubaj vodíkovým automobilom. Je nádherný!

 

Vizuálny zážitok podporíme vnemovým - vôňou slovenskej prírody, teda tým čo v Dubaji chýba. Chceme predstaviť náš crème de la crème, aby si nás každý zapamätal a túžil navštíviť Slovensko," povedal generálny riaditeľ Slovakia Travel Václav Mika. „Spolu s organizáciami cestovného ruchu pripravujeme workshopy s uznávanými lekármi a špičkovými slovenskými odborníkmi na kúpeľníctvo. Slovakia Travel, napriek tomu, že sa zapojila do prípravy na Expo ako posledná, krátko po svojom vzniku (1.4.2021), je plne pripravená privítať návštevníkov a poskytnúť vizuálny, vnemový, umelecký i kultúrny zážitok,“ dodal Václav Mika.

 

img

 

Jedinečnú atmosféru Slovenského pavilónu dotvárajú diela našich úspešných súčasných umelcov, akými sú Jaro Varga, Gordana Turuk a Monika Pascoe MikyškováSlovenský pavilón na Expo Dubaj 2020 môžete navštíviť do 31. marca 2022.




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona