Uhorky všade, kam sa pozriete

NETKY.SK • 17 Júl 2017, 9:0 • 2 min
Uhorky všade, kam sa pozriete

BRATISLAVA - Uhorka je jednou z najkultivovanejších druhov zeleniny. Má množstvo všestranných liečivých účinkov na naše telo. Obsahuje obrovské množstvo vody, vitamínov a minerálov. Nielenže lieči vaše telo zvnútra, ale stará sa aj o krásny zovňajšok. Najradšej ju máme v kuchyni, kde s ňou dokážeme hotové divy.

slovakia

left justify in out

Uhorkové tzatziki

 

Potrebné suroviny: 2 ks uhoriek, 4 strúčiky cesnaku, 500 g bieleho jogurtu, 2 PL olivového oleja, 1 PL vinného octu, kôpor, soľ,korenie

 

Príprava receptu: Uhorky umyjeme, môžeme ich aj očistiť a nastrúhame ich na jemnom strúhadle. Ak sú uhorky veľmi šťavnaté, vytlačíme z nich prebytočnú šťavu. Pridáme prelisovaný cesnak, nasekaný kôpor a premiešame. Následne primiešame biely jogurt a olivový olej spolu s vinným octom. Osolíme a okoreníme podľa chuti. Pred podávaním poriadne vychladíme.

 

obrazok

 

Fitness sendvič

 

Potrebné suroviny: ľubovoľné suroviny podľa chuti, napr.: šunku, tavený syr, horčicu, tuniaka v konzerve, bryndzu, cibuľu...

 

Príprava receptu: Uhorku dôkladne umyjeme, pozdĺžne rozkrojíme a vyberieme stred, kotrý naplníme podľa chuti. Polovice spojíme, zabalíme a desiata je hotová. Môžete použiť aj rôzne nátierky, napríklad bryndzovú so šunkou a podobne. Kombinácií je veľa a záleží iba na vašej chuti.

 

obrazok

 

Americké uhorky

Potrebné suroviny: 4,5 kg uhoriek, 1,5 kg cibule, 5 PL soli, paprika podľa chuti

Zálievka: 3 poháre octu, 3 poháre cukru, 1 PL ml.korenia, 1 PL kari korenia, 1 PL štiplavej mletej papriky, 1 PL horčicových semiačok, feferónka podľa chuti

 

Príprava receptu: Umyté uhorky na strúhadle nastrúhame na kolieska. Pridáme na kolieska nakrájanú cibuľu, prípadne pokrájanú bielu papriku alebo kápiu podľa chuti. Osolíme a dôkladne premiešame. Cez noc necháme stáť v chlade. Ráno na zmes nasypeme korenie a cukor a zalejeme octom. Opäť dôkladne premiešame a plníme do pohárov. Sterilizujeme. K jedlu sú vhodné približne za mesiac.

 

obrazok

 

Šalát so smotanou

 

Potrebné suroviny: 6 ks uhoriek, 1 cibuľa, 4 PL kyslej smotany, kôpor, soľ, korenie, balsamico

 

Príprava receptu: Uhorky umyjeme, očistíme a nakrájame na kolieska. Červenú cibuľu nakrájame na mesiačiky a pridáme k nakrájaným uhorkám. Osolíme, okoreníme podľa chuti a odložíme do chladničky na minimálne 2 hodiny. V druhej miske zmiešame kyslú smotanu s nasekaným kôprom, pridáme soľ, korenie, pár kvapiek balsamica a premiešame. Pridáme k uhorkám a necháme chvíľu odstáť, aby sa chute prepojili. Podávame ako ľahkú večeru alebo ako prílohu k hlavnému jedlu.

 

obrazok

 

Tradičné nakladané uhorky

 

Potrebné suroviny: uhorky, mrkva, cibuľa, kôpor

Nálev: 1 bal. deko, 1,75 l vody, 0,5 l octu, 1,5 pohára kr. cukru

 

Príprava receptu: Deko, vodu, ocot a cukor povaríme na miernom ohni cca 5 minút, kým sa cukor nerozpustí. Uhorky naukladáme do pohárov spolu s nakrájanou mrkvou, cibuľou a pár vetvičkami kôpru. Zalejeme horúcim nálevom a poháre dôkladne uzavrieme. Do veľkého hrnca nalejeme trochu vody, poukladáme poháre a zakryjeme pokrievkou. Akonáhle voda začne vrieť, vypneme, poháre vyberieme a necháme na pracovnej doske vychladnúť.


obrazok

 

Prajeme dobrú chuť!

 

Máte vlastné vyskúšané recepty? Budeme radi, ak nám ich pošlete na redakcia@netky.sk a zverejnením sa o ne podelíte s čitateľmi našej stránky.


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona