Ugandské úsilie o ochrane lesov prináša svoje ovocie. Aký je predpokladaný lesný nárast do roku 2025?

NETKY.SK • 21 Marec 2024, 14:30 • 2 min
Ugandské úsilie o ochrane lesov prináša svoje ovocie. Aký je predpokladaný lesný nárast do roku 2025?

V posledných rokoch Uganda dosiahla významné pokroky v podpore ochrany lesov prostredníctvom kampaní na zvyšovanie povedomia verejnosti a zavádzania moderných technológií. Toto úsilie začína prinášať pozitívne výsledky.

slovakia

left justify in out

Podľa údajov Národného lesného úradu, ugandskej štátnej agentúry na ochranu lesov, sa lesný porast zvýšil z 9 % v roku 2015 na 13 % v roku 2021 a do roku 2025 sa predpokladá nárast na 15 %. Tento pozitívny trend nasleduje po výraznom poklese lesnatosti, ktorá prudko klesla z 25 % rozlohy krajiny v roku 1990 na približne 9 % v roku 2015.

Napriek týmto úspechom Uganda čelí naliehavej výzve pri plnení svojich národných a celosvetových záväzkov v oblasti ochrany a obnovy lesov, a to najmä z dôvodu vysokej miery odlesňovania. Od roku 1990 krajina ročne stráca približne 122 000 hektárov lesov. Bez zásahu Ugande hrozí, že do roku 2030 príde o všetky svoje lesy, čo je spôsobené najmä rastúcou ľudskou populáciou.

V záujme riešenia týchto problémov sa Uganda na samite o zmene klímy v roku 2014 zaviazala obnoviť do roku 2030 2,5 milióna hektárov znehodnotenej pôdy. Krajina tiež spustila kampaň na výsadbu 40 miliónov stromov ročne so zameraním na pôvodné druhy. Tieto snahy podčiarkujú záväzok Ugandy k udržateľnému obhospodarovaniu lesov a zachovaniu biodiverzity.

Táto východoafrická krajina s prispením súkromných osôb, štátu a rozvojových partnerov uskutočnila rôzne iniciatívy s využitím technológií na zlepšenie ochrany lesov.

Zainabu Kakungulu, programová pracovníčka pre rozvoj kapacít v Organizácii OSN pre výživu a poľnohospodárstvo, zdôraznila rastúci význam technológií pri správe a ochrane lesov. Vyzdvihla, že technológie umožňujú výskumníkom a ochranárom lepšie pochopiť dynamiku lesov a účinnejšie ich chrániť. V Ugande sa na prieskum a mapovanie lesov využívajú geografické informačné systémy a technológie diaľkového prieskumu, ako sú napríklad drony.

"Technológie nám umožňujú rýchlo zhromažďovať informácie o zdravotnom stave lesov, ich úbytku a prírastku, čo je veľmi dôležité pre účinné úsilie o ochranu prírody," povedala.

Okrem digitálnych technológií Uganda využíva aj biologické vedy. Charles Bukuwa, riaditeľ spoločnosti Bukuwa Nurseries SMC Ltd, súkromného prevádzkovateľa lesných škôlok, využíva biotechnológie na produkciu rýchlo rastúcich stromov odolných voči suchu a škodcom.

"Ak zberáme viac a sadíme menej, znamená to, že potrebujeme technológiu, ktorá nám poskytne zásoby alebo stromy, ktoré budú rásť rýchlejšie, aby sme preklenuli tento rozdiel. Biotechnológia stromov je cesta vpred," vysvetlil Bukuwa.

So zvýšeným povedomím verejnosti o rastúcom dopyte po dreve a klesajúcej ponuke v dôsledku výrubu prírodných lesov sa mnohí jednotlivci v súčasnosti venujú výsadbe stromov ako podnikateľskému zámeru. Bukuwa verí, že s týmto pochopením by bolo jednoduchšie zvýšiť lesný porast tak, aby zodpovedal alebo prekročil mieru ničenia.

Podľa Národného lesného úradu sa za posledných 15 rokov ročne vysadilo v priemere približne 7 000 hektárov lesov. V rámci svojho úsilia o ochranu lesov Uganda v posledných rokoch zintenzívnila spoluprácu s Čínou v oblasti ochrany lesov.

Kakungulu aj Bukuwa zdôraznili, že popri kampaniach, ktoré spustila ústredná vláda na národnej úrovni, sú čínski občania vyzývaní, aby si adoptovali alebo ošetrovali stromy, darovali peniaze a zapojili sa do dobrovoľníckej práce súvisiacej so stromami. Kakungulu zároveň zdôraznil, že je potrebné, aby si Ugandčania osvojili kultúru starostlivosti o stromy s cieľom zabezpečiť ochranu lesov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj/Foto: Xinhua News Agency
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies