Rusko a Bielorusko sa pripravujú na najväčšie spoločné cvičenia. NATO vyzýva na dialóg

NETKY.SK • 3 Február 2022, 14:28 • 2 min
Rusko a Bielorusko sa pripravujú na najväčšie spoločné cvičenia. NATO vyzýva na dialóg

MOSKVA – Rusko a Bielorusko začínajú testovať sily reakcie Spojeneckého štátu. V prvej etape, ktorá potrvá do 9. februára, dôjde k prerozdeleniu a vytvoreniu skupiny vojsk. V druhej etape, od 10. februára do 20. februára, sa bude konať spoločné cvičenie Spojenecké odhodlanie 2022.

slovakia

left justify in out

Do cvičení by sa mali zapojiť takmer všetky ozbrojené sily Bieloruska, ako aj časti Východného vojenského okruhu, Letecko-kozmické sily a výsadkové jednotky Ruska. Začiatok presunu na manévre v Bielorusku, po železnici dvoch divízií systémov protivzdušnej obrany dlhého dosahu S-400 Triumf, ohlásilo ruské ministerstvo obrany už 21. januára.

 

img

 

Vojaci absolvujú bojový výcvik v rámci jednotného regionálneho systému protivzdušnej obrany Ruska a Bieloruska. Pred týždňom, 27. januára, Rusko ukončilo presun stíhačiek Su-35 z Ďalekého východu do Bieloruska. Námestník ministra obrany Ruskej federácie Alexander Fomin predtým uviedol, že „Rusko posiela do Bieloruska 12 stíhačiek Su-35 na manévre“. A 29. januára prišla oficiálna správa o príchode divízie systémov protivzdušnej obrany krátkeho dosahu Pantsyr-S do Bieloruska.

 

Očakáva sa, že do cvičení v Bielorusku bude zapojených päť vojenských cvičísk, niekoľko oblastí a štyri letiská. Manévre sa odohrávajú na pozadí komplexnej krízy vo vzťahoch medzi Ruskom a krajinami NATO, ktoré sú znepokojené pohybom ruských jednotiek pri ukrajinských hraniciach a hrozia Rusku sankciami.

 

img

 

Ruské ministerstvo obrany 1. februára informovalo zahraničných atašé o vojenských cvičeniach Ruska a Bieloruska Spojenecké odhodlanie 2022, hoci to nebolo povinné. Povedal to minister obrany Ruskej federácie Sergej Šojgu počas prerozdeľujúceho stretnutia.

 

Šojgu poukázal na to, že „ani Rusko, ani Bielorusko nemali povinnosť informovať zahraničných partnerov o parametroch týchto vojenských cvičení, ale ruské ministerstvo obrany tak urobilo dobrovoľne“.

 

img

 

Šéf ruského vojenského oddelenia zdôraznil: „Počet účastníkov manévrov a hlavných obranných systémov neprekračuje parametre stanovené Viedenským dokumentom z roku 2011, ktorý nás nezaväzuje informovať zahraničných partnerov o prebiehajúcich aktivitách. Napriek tomu ruské ministerstvo obrany v rámci dobrovoľnej transparentnosti informovalo vojenských atašé cudzích štátov o preverovaní a spoločných cvičeniach“.

 

Rusko-bieloruské vojenské cvičenia Spojenecké odhodlanie 2022 sa konajú ako súčasť druhej etapy skúšky reakčných síl Spojeneckého štátu, ktorá sa uskutočňuje na základe rozhodnutia prezidentov Ruska a Bieloruska.

 

Reakcia NATO

 

Generálny tajomník Aliancie Jens Stoltenberg opäť vyzval Rusko na deeskaláciu napätia a oznámil pripravenosť NATO na dialóg o vzťahoch s Ruskou federáciou, odzbrojení, kontrole zbrojenia a znižovaní rizika incidentov.

 

img

   

„NATO pozoruje najväčšie nahromadenie ruských vojenských síl v Bielorusku od čas studenej vojny, vrátane najnovších typov zbraní, a vyzýva Rusku federáciu na deeskaláciu,“ uviedol.

 

Stoltenberg zároveň privítal rozhodnutie Spojených štátov vyslať ďalšie sily do Nemecka, Poľska a Rumunska, vyčleniť ďalších 8,5 tisíc vojenského personálu pre sily NATO a presunúť skupinu lietadlových lodí, vedených loďou Harry Truman, v Stredozemnom mori pod velenie aliancie, čo sa robí v rámci príprav na nadchádzajúce cvičenia NATO.         

     

Prečítajte si: O čom sa Putin a Orbán rozprávali v Kremli? Kľúčové vyhlásenia po stretnutí



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies