Udeľovanie autobusových licencií na diaľkové spoje sa neupraví

NETKY.SK • 10 Február 2015, 11:40 • 2 min
Udeľovanie autobusových licencií na diaľkové spoje sa neupraví

BRATISLAVA – Pravidlá pri udeľovaní licencií na diaľkové autobusové linky sa upravovať nebudú. Poslanci Národnej rady (NR) SR pri dnešnom hlasovaní neposunuli do druhého čítania ani jednu z troch navrhovaných noviel cestného zákona.

slovakia

left justify in out

Licencie chceli totiž v rámci tohto zákona upraviť hneď viacerí poslanci súčasne. Jednu novelu predložil nezaradený poslanec Miroslav Beblavý, druhú rovnako nezaradený poslanec Martin Chren a tretiu pripravila dvojica členov strany SaS, Jana Kiššová a Ľubomír Galko. Všetci takto reagovali na situáciu týkajúcu žiadostí o novú autobusovú linku zo strany dopravcu RegioJet.
      

Súčasný zákon podľa Beblavého v podstate umožňuje vyšším územným celkom (VÚC) ľubovoľne dávať či odmietať licencie dopravcom. A to aj takým, ktorí spĺňajú všetky podmienky. "Považujem to za nesprávne aj nezmyselné," zdôraznil poslanec. Podľa neho by mali ľudia, súťaž a konkurencia rozhodovať o tom, kto má prevádzkovať diaľkovú autobusovú dopravu a nie úradníci a politici. 
      

Vo svojej novele preto navrhoval dve zmeny. Prvou bolo, aby sa licencia na diaľkovú autobusovú dopravu po splnení podmienok stávala nárokovateľnou. To dnes podľa Beblavého v zákone úplne presne upravené nie je a podmienky sa týkajú napríklad technického stavu vozidiel. Druhou zmenou bolo vypustiť zo zákona bod, ktorý umožňuje krajom voľnú úvahu pri tom, ako licenciu udelia.
      

Podobne na tento problém zareagoval aj Chren. Svojou novelou chce zaviesť do praxe to, aby žiadateľ získal licenciu na diaľkovú autobusovú linku automaticky, ak sa v žiadosti zaviaže, že na jej prevádzku nebude žiadať dotácie a príspevky od štátu alebo samosprávy. "Ak by o nejakú formu podpory požiadal, licencia by mu zanikla a musel by o ňu znova žiadať v štandardnom konaní," priblížil Chren.
      

Dvojica poslancov za stranu SaS chcela novelou zmeniť v zákone o cestnej doprave predovšetkým tie časti, ktoré sú podľa zákonodarcov nepresné, zneužiteľné a dávajú neprimeranú právomoc dopravnému správnemu orgánu. Navrhovali určiť podmienky, kedy sa licencia neudelí, čiže v ostatných prípadoch by mala nárokovateľný charakter. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies