Ukrajina oznámila tajný monitorovací systém Ruska v Čiernom mori

NETKY.SK • 20 Júl 2020, 15:08 • 2 min
Ukrajina oznámila tajný monitorovací systém Ruska v Čiernom mori

Moskva - Na Ukrajine oznámili "tajný vývoj" Ruska - systém na monitorovanie povrchového a podvodného prostredia v Čiernom mori.

slovakia

left justify in out

Informácie o monitorovacom systéme v Čiernom mori sú obsiahnuté v štúdii vykonanej za účasti bývalého veliteľa ukrajinského námorníctva Serhija Hajduka. Článok bol uverejnený v časopise Čiernomorská bezpečnosť.

 

Kontrola nad Čiernym morom

Podľa publikácie Moskva pripravuje podmorské predmostí na úplnú kontrolu Čierneho mora a "presun nadchádzajúcej konfrontácie nielen do vesmíru, ale aj pod vodu". Tento systém zahŕňa zavedenie najnovších sonarových systémov v hlbinách Čierneho mora.

 

img

 

Ukrajinskí odborníci tvrdia, že niektoré zariadenia vrátane systémov určených na monitorovanie zbraní potenciálneho nepriateľa sú rozmiestnené v zariadeniach plynovodu Turkish Stream. Ide o systémy Delta-MGA. Predpokladajú tiež, že tieto systémy mohli inštalovať na plynovod Blue Stream.

 

Hydroakustické stanice

Ako sa uvádza v publikácii, začiatkom minulého roka v severozápadnej časti mora, vo vzdialenosti asi 200 km od pobrežia, Ruská federácia nasadila hydroakustický komplex MGK-608. Vďaka nemu je možné kontrolovať povrchové a podmorské pomery v severozápadných a západných vodách Čierneho mora v okruhu asi 200 km.

 

Okrem toho od začiatku roku 2014 Rusko umiestnilo vo vodách neďaleko Soči 20 samostatných sonarových staníc Amga-M. Sú potrebné "na vyhľadávanie, odhaľovanie, klasifikáciu a sledovanie ponoriek, určovanie smeru pohybu a prenos informácií o nich na pobrežné alebo námorné veliteľské stanovištia".

 

img

 

V článku sa tiež uvádza, že Moskva plánuje rozmiestniť stacionárne elektromagnetické stanice Anakonda-SP v oblasti mysu Tarkhankut a mysu Khersones. Tieto stanice sú potrebné na nájdenie a klasifikáciu podvodných sabotážnych síl vo vzdialenosti až 30 km.

 

Politická reakcia

Kremeľ túto informáciu vyhlásil za "hlúposť" a "eskaláciu hystérie".

 

Na Ukrajine pravidelne vyhlasujú, že je potrebné posilniť svoje postavenie v Čiernom mori. Začiatkom júla uskutočnil minister obrany Ukrajiny Andriy Taran telefonický rozhovor s generálnym tajomníkom NATO Jensom Stoltenbergom, počas ktorého sa dohodli na posilnení prítomnosti Severoatlantickej aliancie v čiernomorskom regióne.

 

Podľa tlačovej služby ukrajinského ministerstva obrany sa to uskutoční zvýšením vzdušnej hliadky a prítomnosti námorných lodí členských krajín NATO.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies