REPORTÁŽ: Lídri koalície sú spokojní s novým programovým vyhlásením vlády

NETKY.SK • 20 Apríl 2020, 16:10 • 2 min
REPORTÁŽ: Lídri koalície sú spokojní s novým programovým vyhlásením vlády

BRATISLAVA - Predstavitelia strán vládnej koalície sú spokojní, že sa im podarilo do programového vyhlásenia vlády (PVV) presadiť svoje priority. Vyplýva to z ich názorov, ktoré poskytli médiám hnutia Sme rodina, Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) a strana Za ľudí.

slovakia

left justify in out

Priority koaličných lídrov

Pre predsedu Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Borisa Kollár (Sme rodina) išlo o výstavbu štátnych nájomných bytov, exekučnú amnestiu a zrušenie doplatkov na lieky pre dôchodcov a deti. Vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí) označila za prioritu hĺbkovú reformu súdnictva. Pre premiéra Igora Matoviča (OĽaNO) ide najmä o boj proti korupcii a predvolebnú anketu jeho hnutia. To, že poslanci za stranu Smer-SD opustili rokovaciu sálu NR SR, označili lídri koalície za nevhodné.

 

Vyjadrenie predsedu NRSR Borisa Kollára
"Chcem vyzvať poslancov, aby boli vecní, aby nevyťahovali osobné invektívy, keď dôjdu argumenty, ako tomu bolo v minulosti," zdôraznil predseda NRSR Kollár. On sám chce dodržiavanie rokovacieho poriadku veľmi prísne kontrolovať. To, že poslanci Smeru opustili rokovaciu sálu počas Matovičovho príhovoru, príliš komentovať nechcel. "Je to ich právo, no dávajú signál, ako sa správajú k veciam verejným," dodal.

 

img

 

Remišová je viacmenej spokojná
Podľa Remišovej išlo o veľmi náročné rokovania, ale je rada, že sa stranám nakoniec podarilo dohodnúť. "Budeme konštruktívnym a racionálnym partnerom," okomentovala správanie strany v budúcnosti. Vicepremiérka je s PVV spokojná, no podľa nej sú aj také opatrenia, s ktorými je spokojná menej. Bližšie ich však komentovať nechcela. "Všetky protikorupčné opatrenia sa nám podarilo presadiť. Preukazovanie pôvodu majetku, hmotná zodpovednosť politikov, hĺbková reforma justície," vysvetlila, že išlo o priority strany vo voľbách. To, že poslanci za Smer odišli, je podľa nej neúcta k slovenským občanom.

 

 

Premier SR je sklamaný zo správania opozičnej SMER-SD
Matovič si myslí, že programové vyhlásenie je pre Slovensko historickým dokumentom. Argumentoval tým, že o jeho podobe vo veľkom rozhodovali ľudia pred jeho vznikom. "Preto sme sa rozhodli pre anketu rozhodni.to. Bolo to ťažké aj naši partneri to nazývali vydieraním. Ale 11 bodov s najväčšou podporou je súčasťou PVV," zdôraznil.

 

 

Jeho "srdcovkou" je možnosť voľby zo zahraničia pre Slovákov. Podľa premiéra sú noviny, ktoré chce mesačne dodávať do každej domácnosti, cestou k tomu, aby boli ľudia informovaní. Matovič sa vyjadril aj k tomu, ako poslanci strany Smer-SD opustili rokovaciu sálu. "Ja som sklamaný zo strany Smer a od začiatku nám hádžu polená pod nohy. Snažia sa vrátiť k moci, ale my máme záväzok, že vydržíme," zdôraznil.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies