AKTUALIZOVANÉ: Policajný prezident obvinenia odmieta! Tvrdí, že prokurátori sú zaujatí

NETKY.SK • 27 August 2021, 06:09 • 2 min
AKTUALIZOVANÉ: Policajný prezident obvinenia odmieta! Tvrdí, že prokurátori sú zaujatí

BRATISLAVA - Policajný prezident Peter Kovařík odmieta obvinenie v súvislosti s prerušením zásahu Úradu inšpekčnej služby počas akcie v Národnej kriminálnej agentúre (NAKA). V priebehu dnešného dňa sa k vzneseniu obvinení vyjadrili aj koaliční partneri.

slovakia

left justify in out

Aktualizované 27. augusta 17:00

 

Podal proti nemu sťažnosť a námietku zaujatosti voči všetkým prokurátorom Krajskej prokuratúry Bratislava. "Môžem potvrdiť, že som si vo štvrtok prevzal obvinenie z rúk prokurátora. S obvinením absolútne nesúhlasím, vypovedal som a podal sťažnosť a námietku zaujatosti voči všetkým prokurátorom Krajskej prokuratúry Bratislava. Celú vec vnímam ako pokračovanie tlaku na políciu pre vyšetrovanie veľkých prípadov na NAKA," uviedol Kovařík.

 

Má na krku dve obvinenia

Kovařík tiež odmieta, že by sa dopustil porušenia zákona, keď nechal preveriť zásah policajtov. „Ja neviem, čo som mojím zásahom zmaril. Určite som nemienil nič mariť, mienil som vrátiť zákonný stav do poriadku, aby si nerobil každý v policajnom zbore, čo chce," povedal Kovařík na tlačovej konferencii spred pár týždňov. 

 

Krajská prokuratúra (KP) v Bratislave obvinila vo štvrtok policajného prezidenta zo zločinu zneužívania právomoci verejného činiteľa v súbehu so zločinom marenia spravodlivosti.

 

Kovařík mal zmariť prebiehajúci zásah zadržiavania, ako aj vykonanie trestnoprocesných úkonov s obvinenými osobami Matejom Zemanom a Petrom Petrovom. Policajný prezident bol zároveň vypočutý v postavení obvineného.

 

Prečítajte si tiež: Súd rozhodol o väzbe pre Petra Petrova a ďalších troch obvinených

 

Minister šéfa polície nepostaví mimo službu

Minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) akceptuje postup bratislavskej prokuratúry voči policajnému prezidentovi. Ako informovala riaditeľka tlačového odboru rezortu vnútra Barbara Túrosová, rezort zatiaľ nepripravuje rozhodnutie o Kovaříkovom dočasnom pozbavení výkonu štátnej služby policajta

 

"Na základe informácií, ktoré ministrovi vnútra poskytli dočasne poverený riaditeľ Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) ako aj prezident PZ, plne akceptoval ich rozhodnutia a je presvedčený, že boli správne a boli vykonané preto, aby nemohlo dôjsť k spochybňovaniu činnosti špeciálneho tímu ÚIS pri vykonávaní spomínaných procesných úkonov," uviedla Túrosová. 

 

Dodala, že minister vnútra je presvedčený, že ak by dočasne poverený riaditeľ ÚIS a prezident PZ nepostupovali tak, ako postupovali, bola by činnosť tímu spochybňovaná.

 

"Z doposiaľ známych skutočností, ako aj písomných dokumentov vyplýva, že za zmarenie akcie pravdepodobne nesie priamu zodpovednosť vedúca tímu, a preto boli aktivované všetky dostupné kontrolné mechanizmy ministerstva vnútra," skonštatovala Túrosová.

 

Mohlo by vás zaujímať: Bývalý takáčovec Zeman už behá po slobode. Chorvátske úrady ho prepustili!

 

Zeman utiekol do Chorvátska

Akcia inšpekčného tímu pod vedením vyšetrovateľky Diany Santusovej sa rozbehla skoro ráno 20. júla. Najprv jednotka Hraničnej a cudzineckej polície povolaná až zo Sobraniec zadržala Csabu Dömötöra, ktorý sa už priznal a je odsúdený na podmienečný trest.

 

Potom sa chystali zadržať aj dvoch obvinených Mateja Zemana a Petra Petrova. Vtedy však došlo k pozastaveniu akcie na približne hodinu a pol, kedy sa obaja obžalovaní rozhodli pre útek. Petrova neskôr zadržala NAKA pre kauzu Vata a sudca ho poslal do vyšetrovacej väzby. Zeman utiekol do Chorvátska, kde požiadal o politický azyl.

 

Kovařík 11. augusta uviedol, že si stojí za svojím rozhodnutím prerušiť zásah Úradu inšpekčnej služby (ÚIS) počas akcie v Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) uprostred zadržiavania svedkov, tzv. kajúcnikov. Tvrdil, že vyšetrovateľka špeciálneho tímu ÚIS Santusová porušila interné predpisy a nemala na zásah povolenie od kompetentnej osoby.

 

Súvisiaci článok: Šéf polície Kovařík čelí trestnému stíhaniu! Generálna prokuratúra ho obvinila z viacerých skutkov

 

Politici reagujú na obvinenia 

Prezidentka SR Zuzana Čaputová považuje obvinenie policajného prezidenta za vážnu vec. Je podľa nej dôležité presvedčivo ho verejnosti vysvetliť

 

"Ak by svoj postup prokuratúra následne pred súdom neobhájila, je potrebné rátať s tým, že to na ňu vrhne veľmi zlé svetlo. Nateraz prezidentka nemá dostatok informácií, aby v tomto štádiu mohla vznesenie obvinenia posúdiť a počká si na ďalší priebeh vyšetrovania," skonštatoval riaditeľ odboru komunikácie Kancelárie prezidenta SR Jozef Matej.

 

Minister hospodárstva na medializované informácie o vznesení obvinenia voči policajnému prezidentovi uviedol, že obžaloba je postavená na solídnom základe, mal by aspoň dočasne prestať vykonávať funkciu. Dodal, že ak sa to v krátkej dobe ukáže ako oprávnené, v SaS budú žiadať vyvodenie dôsledkov.

 

"V tomto momente neviem povedať, do akej miery je to vojna medzi policajtmi. Ak sú tieto obvinenia na aspoň čiastočne solídnom základe, tak si myslím, že policajný prezident by mal prestať vykonávať svoju funkciu aspoň dočasne, aspoň kým sa ukáže, ako to vlastne je," povedal Sulík. Tvrdí, že na všetkých by mal platiť rovnaký meter.

 

„Chcem veriť, že zo strany prokuratúry ide o nestranné a dôsledné konanie, osobitne po zvláštnych postupoch policajnej inšpekcie zameraných proti činnosti vyšetrovateľov najväčších korupčných káuz minulej politickej garnitúry. Od generálnej prokuratúry a jej podriadených prokurátorov verejnosť právom očakávala systémové zmeny a boj proti zločinu bez výnimiek," uviedla vicepremiérka Veronika Remišová (Za ľudí).

 

Kovaříka nemožno zbavovať aj širšej zodpovednosti ako len trestnoprávnej v súvislosti s jeho obvinením. Predtým má však právo predstúpiť pred poslancov parlamentu a zodpovedať všetky otázky.

 

Skonštatoval to podpredseda strany Za ľudí Juraj Šeliga s tým, že platí prezumpcia neviny. Ak šéf polície otázky nevysvetlí, Šeliga si nevie predstaviť jeho zotrvanie vo funkcii. 

 

"Ak dostatočne nevysvetlí a nevyjasní otázky, ktoré poslanci majú, rovnako, ktoré má verejnosť, v takom prípade si neviem predstaviť, ako by mohol zotrvať vo funkcii. V tejto chvíli to má vo svojich rukách. To, že postúpi určité právomoci na policajných viceprezidentov, alebo ich prizve k rozhodovaniu ako tretie osoby, považujem za automatický prejav kultúry v takejto komplikovanej situácii," uviedol Šeliga.

 

Disciplinárne stíhania elitných špeciálnych prokurátorov, ale aj postupy proti vyšetrovateľom najväčších korupčných káuz preto podľa jej slov vyvolávajú v občanoch mnohé pochybnosti.

 

Hnutie Sme rodina avizovalo, že bude pozorne sledovať postup ministra vnútra v súvislosti s obvinením policajného prezidenta.

 

Hovorí o rozdielnych postupoch pri podozreniach voči Diane Santusovej, ktorej dočasne pozastavili činnosť vyšetrovateľky Úradu inšpekčnej služby, pričom Kovařík napriek obvineniu ostáva vo funkcii. 

 

"Ľudia volili zmenu, aby spravodlivosť platila pre všetkých rovnako, avšak vidíme tu viditeľný rozdiel," hovorí hnutie. Poukázalo na to, že Kovařík aj po obvinení ostáva vo funkcii. "A má najväčšiu možnosť ovplyvňovať prípady," poznamenalo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies