Tajné bohatstvo Zelenského? Obraz bojovníka proti oligarchom je zničený!

NETKY.SK • 5 Október 2021, 11:29 • 2 min
Tajné bohatstvo Zelenského? Obraz bojovníka proti oligarchom je zničený!

MOSKVA – Offshorové spoločnosti na britských Panenských ostrovoch, Belizé a Cypre, tri byty v Londýne v hodnote sedem miliónov dolárov, dividendy z oligarchových štruktúr – to všetko patrí Vladimírovi Zelenskému a jeho blízkemu okoliu.

slovakia

left justify in out

Prezident Ukrajiny sa okrem toho podieľa na presúvaní finančných prostriedkov Igora Kolomojského z krajiny, za čo na jeho osobu uvalili USA sankcie. Je to uvedené v takzvanej dokumentácii Pandora Paper

 

Offshore ako darček

Medzinárodné konzorcium investigatívnych novinárov prišlo na to, že podobným spôsobom prevádzali do zahraničia milióny eur viacerí vrcholoví politici, ktorí sú zapojení do offshorových schém. Mimoriadny záujem vzbudila ukrajinská časť dokumentácie.

 

V centre pozornosti – offshore Maltex Multicapital Corp.

Zelensky a jeho manželka Elena vlastnili pred voľbami štvrtinu tejto spoločnosti. Prezident po nástupe do funkcie verejnosť ubezpečil, že s ňou už nemá nič spoločné. Podľa zverejnených informácií však manželia naďalej vlastnia časť spoločnosti Maltex a pravidelne dostávajú dividendy. Zelenskyj ani jeho rodinní príslušníci to od roku 2018 neuvádzajú vo svojich daňových priznaniach.

 

img

 

Maltex sa zaoberá distribúciou produktov humoristického štúdia Kvartal 95 na Ukrajine, v Rusku a Bielorusku. Podľa dokumentov vlastnia okrem Zelenského podiel v spoločnosti aj jeho priateľ a obchodní partneri Sergej a Boris Shefiramovi. Ďalším majiteľom je Andrej Yakovlev – scenárista Kvartal 95.

 

V dokumentácii sa uvádza, že Zelenskyj tri týždne pred voľbami daroval štvrtinu svojho podielu Sergejovi Šefirovi, ktorý je hlavným poradcom prezidenta.

 

Pred niekoľkymi týždňami sa stal dokonca terčom útoku, kedy na jeho auto strieľali neznámi útočníci. Úrady to interpretovali ako pomstu oligarchov za ich protikorupčnú kampaň. Teraz sa pokus o atentát môže javiť v inom svetle.

 

img

 

Na Ukrajine bol Shefir dlhé roky nazývaný „osobná peňaženka“ Zelenského. Bol na neho prepísaný celý biznis spojený s Kvartalom 95, a teraz aj príjmy zo zahraničnej spoločnosti. 

 

 

Ďalší kamarát a partnér Zelenského, šéf SBU Ivan Bakanov, je zapojený do machinácií s offshore spoločnosťami. „Davera Limited bola vytvorená tak, aby skryla skutočných príjemcov: prezidenta, jeho manželku a priateľov,“ hovorí vyšetrovanie.

 

Nehnuteľnosť s výhľadom na Baker Street

Ako vyplýva z dokumentácie, Zelenskyj a jeho partneri kúpili tri byty v centre Londýna. Luxusnú nehnuteľnosť spravuje Maltex Multicapital Corp. Poloha apartmánov je tiež zaujímavá: jeden byt sa nachádza neďaleko parlamentu a druhý je na ulici Baker Street vedľa múzea Sherlocka Holmesa. Zelensky a jeho manželka Elena si pritom užívajú príjem z londýnskych nehnuteľnosti.

 

Tajné spojenie s Kolomojským    

Najškandalóznejšia – druhá časť ukrajinskej dokumentácie. Zelenskyj je zapletený do Kolomojského machinácií, za ktoré Washington uvalil sankcie na ukrajinského oligarchu a zakázal mu vstup do krajiny.

 

img

 

Ešte v roku 2019 Petro Porošenko tvrdil, že Kolomojskij previedol milióny dolárov z účtov Privatbank na offshorové štúdia Kvertal 95. Novinári bezprostredne po víťazstve Zelenského vo voľbách uviedli, že oligarcha prostredníctvom Kvartalu 95 vybral viac ako 41 miliónov dolárov. Pandorina dokumentácia to potvrdila.

 

Aktuálne je politická budúcnosť Zelenského otázna. Prezidentská kancelária sa zatiaľ k ničomu nevyjadrila.   

 

Mohlo by vás zaujímať: AKTUALIZÁCIA: Andrej Babiš sa priznal k nákupu miliónových nehnuteľností na riviére



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies