Divoký mladší brat vína – kam zájsť v týchto dňoch na dobrý burčiak

NETKY.SK • 7 September 2023, 18:00 • 2 min
Divoký mladší brat vína – kam zájsť v týchto dňoch na dobrý burčiak

September je po mnohých stránkach pestrým a lákavým mesiacom, s ktorým sa spája aj viacero zaujímavých gastronomických a spoločenských podujatí. Po prvých oberačkách hrozna, ktoré vypukli pred pár týždňami v polovici augusta sa tieto septembrové dni a týždne nesú tiež v znamení ochutnávok populárneho burčiaka.

slovakia

left justify in out

Otvorenie burčiakovej sezóny bolo tento rok mierne posunuté kvôli počasiu, no na prvé ochutnávky burčiakov u slovenských vinárov sa už môžete v týchto dňoch vybrať.

Pre niekoho burčiak nie je možno to pravé orechové, no isté je, že bez tohto divokého hravého moku by otvorenie vinárskej sezóny nebolo tým, čím má byť.

Burčiak je vlastne kvasiaci hroznový mušt – medziprodukt, ktorý vzniká pri výrobe vína. Pravý burčiak by mal obsahovať optimálne od 4 % do 6 % alkoholu, musí byť vyrobený zo slovenského hrozna, pochádzať od registrovaného vinára. Väčšinou sa dorába z hrozna Irsai Oliver, Muškát moravský, alebo Müller Thurgau – teda silno aromatických odrôd.

Nápoj, typický svojou neopakovateľnou sladko-kyslou chuťou vie nielen rozveseliť dušu a ovlažiť chuťové poháriky, ale má aj svoje zdravotné benefity. Má veľa vitamínov (najmä skupiny B), minerálov, železa, zinku, pôsobí pozitívne na trávenie, nervy aj pleť (tak ako aj samotné hrozno).

Poctivý, kvalitný burčiak nepotrebuje pridávať cukor, sám o sebe má primeranú mieru cukornatosti. Naopak, pridávanie cukru tento zdravý a autentický nápoj iba znehodnocuje. Preto netreba piť hocijaký burčiak, ale treba sa vybrať na ochutnávku za kvalitou, k osvedčeným slovenským vinárom.

Dobrý burčiak má mať adekvátnu farbu, chuť aj arómu. Mal by mať svetlú mliečno-žltú farbu, nemal by byť príliš tmavozelený, to už môže svedčiť o zoxidovaní a zmene z burčiaka na nehodnotný rampáš. Príliš hustý burčiak tiež nie je v poriadku. No mierny kal v tekutine neznamená vadu, spôsobujú ho kvasinky, ktoré v burčiaku neustále pracujú.

A kam sa v najbližších dňoch vybrať za burčiakom?

Napríklad na Jarmok na golfe v areáli Golf Trnava v Kamennom mlyne, ktorý sa bude konať od piatku 8. septembra do nedele 10. septembra. Popri lekciách golfu a dobrotách ako kapusta s lokšou či cigánska tu môžete ochutnať aj dobrý burčiak.

Kvalitný burčiak určite nájdete aj na Modranskom vinobraní, ktoré sa koná takisto od 8. do 10. septembra. Tradičné oberačkové slávnosti okrem ochutnávok ponúkajú aj veľa koncertov (Horkýže Slíže, Peter Bič, Sendreiovci...), odovzdávanie vinárskych cien, prehliadku zabudnutých remesiel či ukážky modranskej keramiky.

8. septembra môžete zažiť na vinobranie na Devíne, v ten istý deň sa koná aj Burčiak párty v Šintave pri Trnave. Dobrý burčiak určite nájdete aj na Festivale kráľovských vín v Skalici (9.9.), v ten istý deň môžete zažiť Radošinský burčiak či Čajkovské vinobranie.

Račiansky burčiak môžete ochutnať na Račianskom vinobraní v dňoch 15.-17. septembra, 16. septembra zájdite na Bojnický festival poctivých vín, či na vinobranie do Topoľčianok. 22. septembra sa bude konať vinobranie v Pezinku, v Tokaji aj vo Veľkom Krtíši. 30. septembra môžete zažiť veselú Burčiakovicu vo Vajnoroch.


     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies