Účasť MMF na pomoci eurozóne je želateľná, tvrdí člen ECB

NETKY.SK • 17 Apríl 2013, 11:52 • 2 min
Účasť MMF na pomoci eurozóne je želateľná, tvrdí člen ECB

PEKING - Medzinárodný menový fond (MMF) by sa mal podieľať na zachraňovaní členov eurozóny aj v prípade budúcich kríz. Vyhlásil to v stredu člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Peter Praet.

slovakia

left justify in out

Od začiatku dlhovej krízy sa fond zúčastňoval na všetkých programoch finančnej pomoci, zaznievajú však hlasy, že zachraňovanie členských štátov by mali organizovať výhradne inštitúcie EÚ. "Účasť MMF na finančných programoch sa striktne nevyžaduje, je však veľmi vhodné, aj z pohľadu skúseností expertov MMF s riešením kríz," uviedol Praet na konferencii v Pekingu.

Pomoc v rámci záchranných programov EÚ a MMF čerpajú Grécko, Írsko a Portugalsko. Od roku 2010 vyčlenili medzinárodní veritelia na krízové úvery pre Grécko celkovo 240 mld. eur. Írsko od roku 2010 čerpá pomoc v objeme 67 mld. eur a Portugalsko, ktoré požiadalo o pomoc v roku 2011, dostalo od medzinárodných veriteľov úverový program v objeme 79,5 mld. eur. MMF a EÚ sa tento mesiac dohodli s Cyprom na podmienkach finančnej pomoci, v rámci ktorej získa ostrovná krajina prístup ku krízovým úverov v objeme 10 mld. eur.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies