U záchranára z mestečka West našli materiál na výrobu bomby

NETKY.SK • 11 Máj 2013, 07:30 • 2 min
U záchranára z mestečka West našli materiál na výrobu bomby

WACO - Zdravotníckeho záchranára z Texasu, ktorý pomáhal evakuovať ľudí po aprílovom výbuchu v továrni na hnojivá v mestečku West, obvinila dnes federálna prokuratúra z prechovávania materiálu na výrobu rúrkovej bomby.

slovakia

left justify in out

Brycea Reeda dnes predviedli pred súd, nevyjadril sa však k žalobe, v ktorej je obvinený z nelegálnej držby neregistrovaného výbušného zariadenia. Podľa žaloby policajtov tento týždeň privolali do domu neďaleko Westu, kde našli rúrku, chemické látky a rozbušky, údajne patriace Reedovi.

V prípade uznania viny mu hrozí trest do desať rokov väzenia a pokuta do 250.000 dolárov, informovala tlačová agentúra Reuters.

Prokuratúra sa odmietla vyjadriť k tomu, či zatknutie 31-ročného muža súvisí s výbuchom zo 17. apríla, pri ktorom vo Weste zahynulo 14 ľudí a ďalších asi 200 utrpelo zranenia. Podľa okresnej polície však momentálne nie sú dôkazy, ktoré by oba prípady spájali, uviedla tlačová agentúra AP.

Texaské úrady predtým oznámili, že dnes začali trestné konanie v prípade výbuchu. Vyšetrovatelia dospeli k záveru, že pri výbuchu v továrni West Fertilizer explodoval dusičnan amónny, ako sa aj pôvodne predpokladalo. Ide o výbušnú látku používanú v mnohých priemyselných hnojivách. Stále však nie je jasné, čo spôsobilo, že chemikália vybuchla.

Dusičnan amónny skladovali v závode na okraji mesta West na mieste, kde po explózii ostal 27 metrov široký kráter.

Federálne úrady zabezpečujú prístrešie obyvateľom približne 70 domov vo Weste, ktoré boli zničené alebo vážne poškodené. Väčšina obyvateľov mestečka sa hlási k českému pôvodu.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies