Čínsky veľvyslanec v SR: Epidémiu nového koronavírusu sme dostali pod kontrolu

NETKY.SK • 12 Marec 2020, 13:16 • 2 min
Čínsky veľvyslanec v SR: Epidémiu nového koronavírusu sme dostali pod kontrolu

BRATISLAVA – Epidémiu nového koronavírusu sa Číne podarilo dostať pod kontrolu. Peking zároveň nepretržite podáva slovenskej vláde najnovšie informácie o respiračnom ochorení COVID-19.

slovakia

left justify in out

V piatok usporiada videokonferenciu s predstaviteľmi krajín strednej a východnej Európy, kde sa chce podeliť o skúsenosti z diagnostiky a liečby ochorenia. To povedal nový čínsky veľvyslanec v SR Sun Li-ťie.

 

Opatrenia a stabilizácia zamestnanosti

Čína už koncom februára obnovila výrobu podľa úrovne rizika v jednotlivých regiónoch a prijala opatrenia na stabilizáciu zamestnanosti.

 

"V súčasnosti miera obnovenia práce v priemyselných podnikoch nad stanovenou veľkosťou postupne vzrastá a mnoho provincií už obnovilo výrobu na viac než 70 percent," informoval veľvyslanec.

 

Vláda v Pekingu vyhradila približne 40 miliárd eur na úvery špeciálneho refinancovania. Pre určitú skupinu podnikov i fyzických osôb zaviedla zníženie DPH a dane z príjmu.

 

Počas epidémie utrpeli niektoré tradičné priemyselné sektory, avšak posilnili sa viaceré nové odvetvia, ako inteligentná výroba, distribúcia tovarov prostredníctvom dronov, online nakupovanie či vyučovanie cez internet, skonštatoval Sun.

 

Dočasná situácia v ekonomike

Dosahy epidémie nového koronavírusu na čínsku ekonomiku považuje veľvyslanec za dočasné. "Čína ako jeden z najväčších spotrebiteľských trhov na svete má viac ako 400 miliónov stredných príjmových skupín. Preto sa po skončení epidémie nevyužitý potenciál spotreby určite rýchlo obnoví," nazdáva sa Sun.

 

Podľa štvrtkových údajov čínske úrady za predchádzajúci deň zaznamenali 15 nových prípadov nákazy novým koronavírusom a 11 úmrtí. Celková aktuálna bilancia pre Čínu predstavuje 80.793 nakazených a 3169 úmrtí.

 

Vo svete si epidémia dosiaľ vyžiadala viac než 4600 mŕtvych a vo vyše 100 krajinách sa nakazilo viac ako 126.000 osôb. Nový koronavírus, ktorý spôsobuje ochorenie COVID-19, prvý raz zaznamenali koncom vlaňajšieho decembra v čínskom priemyselnom veľkomeste Wu-chan, odkiaľ sa pravdepodobne rozšíril ďalej po krajine a do zahraničia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona