ZOO chce zvýšiť povedomie o ohrozených druhoch živočíchov i rastlín

NETKY.SK • 4 Marec 2022, 14:54 • 2 min
ZOO chce zvýšiť povedomie o ohrozených druhoch živočíchov i rastlín

BRATISLAVA – Zvýšiť povedomie o ohrozených druhoch živočíchov i rastlín a zvýrazniť pozitívny dôsledok ochranárskych aktivít je cieľom sobotného (5. 3.) podujatia v zoologickej záhrade v Bratislave pri príležitosti Svetového dňa divokej prírody.

slovakia

left justify in out

Hlavou témou budú „úspešné návraty" takmer vyhynutých druhov zvierat zo zoo do divokej prírody. Súčasťou podujatia bude aj komentované kŕmenie ohrozených druhov živočíchov.

 

„Návštevníci sa od zoologičky dozvedia, ako sa ohrozené druhy dokážu navrátiť opätovne do prírody, a to konkrétne na príklade úspešných programov reintrodukcie priamorožca šabľorohého do Afriky a zubra európskeho do bulharských Rodop, do ktorých sa zapája aj Zoo Bratislava,“ približuje Veronika Maťašovská, vedúca odboru vzdelávania a marketingu zoo.

 

img

 

Zoologické záhrady pripomínajú, že divoká príroda je pre ľudí nenahraditeľná, poskytuje nám kyslík, potravu, ochranu pred chorobami, lieky, odpočinok či inšpiráciu. Avšak viac ako 22 000 druhov rastlín a živočíchov je zapísaných ako ohrozené a kriticky ohrozené v Červenom zozname ohrozených druhov Medzinárodnej únie na ochranu prírody (IUCN). Znamená to, že sú na pokraji vyhynutia, pričom mnohé z týchto ohrozených druhov sú na zachovanie rovnováhy v ekosystémoch kľúčové. Pri záchrane mnohých pomáhajú práve aj zoologické záhrady. Napríklad v roku 1982 zostalo vo voľnej prírode len 21 až 24 jedincov kondora veľkozobého. Záchranným projektom zoologických záhrad pod vedením San Diego Zoo sa podarilo zvýšiť jeho populáciu na 300 jedincov žijúcich vo voľnej prírode.

 

Možno vás zaujme: Varovanie Greenpeace: Na Slovensku môžu nastať bezprecedentné suchá a povodne



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona