Joe Biden predstavil v Kongrese viacero reforiem, najbohatšia populácia USA ostala zaskočená

NETKY.SK • 29 Apríl 2021, 08:59 • 2 min
Joe Biden predstavil v Kongrese viacero reforiem, najbohatšia populácia USA ostala zaskočená

WASHINGTON - Americký prezident Joe Biden vo svojom prvom príhovore v Kongrese predstavil rozsiahle plány v oblasti zamestnanosti, vzdelávania a sociálnej starostlivosti. Informuje o tom spravodajský portál BBC s tým, že návrhy demokratického prezidenta zahŕňajú výdavky až do výšky štyroch miliárd dolárov. Čelia však tvrdej opozícii od Republikánskej strany.

slovakia

left justify in out

Biden, ktorý prejav predniesol deň pred uplynutím prvých sto dní v úrade, to označil za "generačnú investíciu do Ameriky samotnej". "Kongres by mal konať," zopakoval viackrát Biden.

 


V príhovore poznamenal, že v januári zdedil "národ v kríze". "Najhoršia pandémia za storočie. Najhoršia ekonomická kríza od Veľkej hospodárskej krízy. Najhorší útok na demokraciu od Občianskej vojny," vymenoval s tým, že po sto dňoch v úrade môže národu odkázať, že Amerika je späť. Pripomenul zároveň úspech očkovacej kampane a vyzval tých, ktorí sa ešte nedali zaočkovať, aby tak urobili. Zdôraznil však, že treba spraviť ešte omnoho viac a nezabudol pripomenúť ani otázky násilia páchaného strelnými zbraňami, imigráciu a rasovú nerovnosť.

 

img


"Všetci sme videli koleno nespravodlivosti na krku čiernych Američanov," skonštatoval, odkazujúc na vraždu Georgea Floyda, ktorá na celom svete vyvolala protesty proti policajnej brutalite a rasizmu. "Teraz máme príležitosť spraviť skutočný pokrok," vyzval.

 

Návrhy na zmenu
Prezidentove návrhy zahŕňajú budovanie siete pre elektromobily, výstavbu nových nemocníc pre veteránov, zariadení starostlivosti o deti a ďalších. V rámci investícií do rodín sľubujú napríklad bezplatnú škôlku pre troj- a štvorročné deti alebo daňové úľavy, ktoré by mali rodinám s deťmi priniesť až 250 dolárov mesačne. Náklady na dva Bidenove návrhy by malo pokryť zvýšenie daní pre firmy z 21 % na 28 % a tiež zvýšenie daní pre jedno percento najbohatších Američanov, ktorí zarábajú nad 400-tisíc dolárov ročne.

 

img

 

Prvá viceprezidentka v dejinách USA 
Historický pohľad sa pritom naskytol, aj keď vedľa seba stáli predsedníčka Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiová a viceprezidentka Kamala Harrisová. "Pani predsedníčka... pani viceprezidentka," pozdravil Biden dvojicu žien a skonštatoval, že "dosiaľ žiadny prezident nepovedal tieto slová - a bolo načase".


 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona