Túžite sa stať barmanom alebo vás zaujíma táto práca? Pripravili sme si pre vás manuál ako byť najlepší

NETKY.SK • 31 Október 2023, 16:14 • 2 min
Túžite sa stať barmanom alebo vás zaujíma táto práca? Pripravili sme si pre vás manuál ako byť najlepší

Najlepší barmani sú tí, ktorí sa nikdy neprestanú učiť a chytia sa každej príležitosti na zlepšenie. Prinášame vám rady dobrých barmanov na zvládanie tejto práce ak chcete vyťažiť maximum.

slovakia

left justify in out

Barmanstvo je umenie aj veda a najlepší barmani sú tí, ktorí ovládajú oboje. Byť

 

dnes znamená, že musíte byť zdatní v príprave nápojov, musíte poznať všetky štýly koktailov a poznať súčasné trendy a príchute nápojov.

Za barom sa počíta rýchlosť a musíte byť sympatickí: Hostia tu nie sú len kvôli dobrému drinku, ale chcú sa aj dobre zabaviť. Ako sa dostanete a zostanete na vrchole svojej barmanskej hry? Zozbierali sme rady niekoľkých profesionálov.

 

Majte spôsoby

Dobré mravy sú základnou vlastnosťou, ktorou v súčasnosti disponuje čoraz menej ľudí. Je až príliš veľa mimoriadne zručných barmanov, ktorí pokazia veci tým, že sú drzí a namyslení. Hlavou vám ide vtedy otázka: prečo tu vôbec pracujete, ak chcete naštvať zákazníkov? Takže: dobrý barman bude kombináciou zručnosti a odbornosti spojenej so správnym správaním. 

Pamätajte, že pre zlé spôsoby neexistuje ospravedlnenie, ale keď použijete tie dobré, získate veľký rešpekt (a… tipy). 

Skvelými spôsobmi sa dostanete ďaleko – zapôsobenie na správnu osobu svojimi spôsobmi a etiketou môže otvoriť dvere príležitosti, o ktorej ste si nemysleli, že existuje. Budete vedieť, čo myslím, keď sa vám to stane.

Staňte sa chodiacou encyklopédiou alkoholu

Poznať produkty je pre vás mimoriadne dôležitá zručnosť. Po prvé, znalosť vašich produktov vám pomôže zvýšiť predaj. To, že sa stanete neoficiálnou encyklopédiou alkoholických (a nealkoholických) produktov v tomto odvetví, vám tiež prinesie hromadu rešpektu od vašich rovesníkov. Prídu za vami s otázkami o určitých maličkostiach. A ako sa stať stať touto encyklopédiou? Existuje niekoľko spôsobov:

Ak môžete, vyskúšajte každý deň nový produkt.

Nájdite typ liehoviny alebo produkt, ktorý vás nadchne. Preskúmajte to čo najviac. To podnieti ďalšie nové vášne.

Čítajte čo najviac. Čítajte knihy a blogy.

Navštívte pivovary, liehovary a vinárne.

Navštívte najlepšie pivnice v okolí a porozprávajte sa s tamojším personálom. Pýtajte sa ich, čo vás zaujíma.

Majte pozitívnu osobnosť

V neposlednom rade majte pozitívnu osobnosť. Snažte sa nebyť z ničoho nervózni a nebuďte negatívni. Buďte pozitívni! Zostaňte pozitívne naladení, aj keď vám práve došiel ľad, porežete si prst krájacím nožom a váš manažér je v zlej nálade.

Pretože naozaj, situácia môže dopadnúť tak či onak. Môžete byť negatívny a pochmúrny a predierať sa. Ale verte mi, vaši zákazníci uvidia vašu zlú náladu; a to nebude dobré pre vašu nádobu na sprepitné ani to nebude dobré pre obchod. Ak zostanete pozitívni môžete motivovať svojich kolegov barmanov. Pozitivita plodí pozitivitu.

Upratujte a skladujte, keď je ticho

 
Kedykoľvek môžete, zbierajte, čistite a umyte poháre a barový priestor. Uistite sa, že na otáčanie a zásobovanie chladničiek využijete aj časy, kedy je tichšie. Nie vždy dostanete príležitosť, ak dôjde k náhlemu náporu zákazníkov. Podlahu udržujte v suchu.
 

Urobte bar prívetivejším

Vždy, keď zákazníci odídu, myslite proaktívne a rýchlo upracte špinavý stôl. Nezabudnite dať odpadky do odpadkových košov a vymeniť pivné tácky a menu. Vďaka reprezentatívnej ploche pôsobí bar príjemnejšie.

 

Pamätajte si svojich verných zákazníkov

Zapamätajte si objednávky nápojov vašich štamgastov a snažte sa ich spoznať bez toho, aby ste boli príliš vtieravý. Keď v bare nie je tak rušno, pomôže vám to zabaviť sa, ale môže to viesť aj k vyšším predajom.

 

Buďte dobrým tímovým hráčom

Aby ste si užili úspešnú barmanskú kariéru, buďte dobrým tímovým hráčom. Ak sa niekto ozve, že je chorý, pokryte mu zmenu, ak môžete. Ak jeden kolega dostáva veľa veľkých objednávok nápojov, rozdeľte si prácu medzi sebou.

Vedenie si tieto veci všimne a ukazuje to, že sa na vás dá spoľahnúť.

 

Buďte dobrým poslucháčom
 
Najväčšou súčasťou komunikácie s hosťami je byť dobrým poslucháčom. Pozorne počúvajte ich želania a tiež rozhovory. Počúvajte a zapájajte sa do nich, vytvoríte pozitívnejšiu atmosféru a budete v očiach hostí spoľahlivejší.
 

 

Udržujte kasu doplnenú

Bar môže byť rýchlym prostredím so zákazníkmi, ktorí vám podávajú peniaze rôzne. Majte drobné na svojich pokladniach doplnené, aby ste mohli brať a prijímať peniaze bez straty času.

Naučte sa opakovateľné náklady

Zistite, koľko stoja opakovateľné objednávky a aká je suma zmeny. Zapamätaním si najbežnejších objednávok a ich ceny vám pomôže rýchlejšie obslúžiť a zaistí spokojnosť vašich hostí.

Komunikujte zmeny cien

Zákazníci nebudú mať vždy radi prekvapenia. Ak boli zavedené alebo zmenené nejaké nové ceny, informujte o tom svojich hostí skôr, ako si objednajú.

     

Neustále kontrolujte bar keď je mimo dohľadu

Ak robíte úlohy alebo pomáhate kolegovi v inej časti baru, vždy kontrolujte zákazníkov. Aj keď to bude na pár sekúnd, po návrate sa ospravedlňte za meškanie.

Zostaňte prezentovateľní…

Reprezentatívna uniforma prispieva k zážitku hostí. Nevzďaľujte sa od zaužívanej uniformy a zostaňte reprezentatívni tým, že sa budete obliekať tak, ako to chce vedenie.

...Ale aj bezpečný a pohodlný

Ak chcete ísť s uniformou, investujte do páru bezpečných a pohodlných barmanských topánok. Hľadajte inovatívne prvky, ako je šmykľavosť a vodeodolnosť, ktoré vás udržia na nohách bez toho, aby cez vás prenikli tekutiny. Navyše, prirodzený a pohodlný strih ponúka priestrannejší pocit, takže môžete zostať na nohách dlhšie .

     

Zostaňte priateľskí a nápomocní
 
Vaši hostia sú v bare, aby sa dobre zabavili, takže je úplne normálne, že sú netrpezliví. Buďte priateľskí, nápomocní a majte úsmev na tvári bez ohľadu na to, aké stresujúce to bude.
 
Pamätajte, že ich potenciálne frustrácie nie sú osobný útok proti vám, berte to s nadhľadom.
 
Zapôsobte na hostí jedinečným nápojom
 
Majte pripravený originálny kokteil, na ktorom ste tvrdo pracovali, aby ste zapôsobili na svojich zákazníkov. Ak to robíte dobre a pravidelne, budete prekvapený, akí spokojní budú zákazníci.
 

Preskúmajte platformy sociálnych médií, ako je Instagram

V dnešnej dobe sa barmani môžu stať celebritami. A miesto, kde sa to deje, sú sociálne médiá. Aj keď vaším cieľom nie je stať sa celebritou, stále sa môžete stať influencerom. Inými slovami, na vašom názore bude záležať a to, čo si myslíte o novom spirite, novom kokteilovom výtvore alebo trende, získa oveľa väčší význam.

V niektorých prípadoch môže jediná fotografia pomôcť naštartovať nový koktejlový trend. A takisto pomôžete zviditeľniť svoj bar, či bar v ktorom pracujete.

Prihláste sa do barmanských súťaží

Jedným zo spôsobov, ako udržať svoje barmanské zručnosti je zapojiť sa do barmanských súťaží. Niektoré z nich sú sponzorované hlavnými značkami liehovín či priemyselnými organizáciami v rámci priemyslu alkoholických nápojov. 

Aj keď neodídete s cenou alebo medailou z prvého miesta, budete mať jedinečnú príležitosť nadviazať kontakt s ostatnými barmanmi z iných barov a osvojiť si nové techniky. Odídete skúsenejší, informovanejší a s kontaktmi, ktoré vám môžu zmeniť kariéru k lepšiemu.

Energia je nákazlivá
 
Buďte si vedomí svojej energie, pretože môže byť nákazlivá. Ste v podstate hostiteľom párty. Zostaňte teda pozitívni aj v stresových situáciách pre príjemnejšiu zmenu.
 

Zdroje:

https://www.sfceurope.com/uk/blog/17-useful-bartending-tips-from-actual-bartenders

https://successfulbarsecrets.com/how-to-be-a-good-bartender/

https://bartendersbusiness.com/en/articles/insights-1/tips-for-being-a-better-bartender-42.htm

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies