Tusk: Vo veci brexitu je teraz rad na Británii

NETKY.SK • 8 September 2016, 13:59 • 2 min
Tusk: Vo veci brexitu je teraz rad na Británii

BERLÍN - Predseda Európskej rady Donald Tusk dnes apeloval na Britániu, aby s dva roky trvajúcim procesom rokovaní o svojom vystúpení z EÚ začala čo najskôr. Uviedol to dnes v Londýne počas stretnutia s britskou premiérkou Theresou Mayovou.

slovakia

left justify in out

Ako napísala agentúra AP, Tusk sa v prítomnosti Mayovej vyjadril, že "teraz je to na vás". Dodal tiež, že nemá pochybnosti o tom, že obe strany napokon dospejú k spoločnému strategickému cieľu, ktorým budú čo najtesnejšie vzťahy.

 

Mayová však vyhlásila, že Británia sa nebude ponáhľať s otvorením rokovaní o brexite, pretože sa na ne treba dobre pripraviť.

 

AP v tejto súvislosti pripomenula, že v Mayovej vláde vládnu rozpory ohľadom toho, čo chce Británia na rokovaniach o brexite dosiahnuť.

 

Britský minister poverený rokovaniami o brexite David Davis minulý týždeň označil za "nepravdepodobné", že by Británia mohla zostať na jednotnom trhu EÚ s tovarom a službami a zároveň dosiahla aj zavedenie obmedzení na imigráciu z krajín EÚ. Voľný pohyb osôb medzi členskými štátmi je pritom základným princípom EÚ.

 

Mayovej hovorca neskôr zdôraznil, že Davis vyjadril svoj osobný názor, nie postoj vlády.

 

Samotná Mayová v stredu pred poslancami britského parlamentu vyhlásila, že ohľadom začatia rokovaní o brexite "nebudeme prijímať rozhodnutia, kým nebudeme pripravení". Súčasne avizovala, že vláda sa nebude vyjadrovať ku každému zvratu či zmene, ku ktorým dôjde počas rokovaní.

 

Rokovanie Tuska s Mayovou v Londýne predchádza budúcotýždňovému summitu EÚ v Bratislave, ktorý bude prvým bez účasti Británie po tom, ako sa väčšina britských voličov v referende 23. júna vyslovila za odchod svojej krajiny zo zväzku EÚ. Tusk uviedol, že v Bratislave sa bude rokovať o politických dôsledkoch brexitu.

 

Mayová stála pred referendom o brexite, ktoré sa konalo 23. júna, na strane zotrvania v EÚ, ale zaviazala sa rešpektovať jeho výsledok a realizovať želanie väčšiny britských voličov.

 

Zatiaľ napriek nátlaku ostatných členských krajín únie Británia neoznámila, kedy spustí proces brexitu, ktorý sa začína odvolaním sa na článok 50 Lisabonskej zmluvy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies