Na čo by ste mali myslieť pri jarnej starostlivosti o auto?

NETKY.SK • 22 Marec 2023, 14:00 • 2 min
Na čo by ste mali myslieť pri jarnej starostlivosti o auto?

BRATISLAVA - Predpoveď počasia sľubuje v týchto dňoch nástup jarných teplôt a prichádza tak ideálny čas, aby ste po náročnom zimnom období svojmu autu dopriali patričnú starostlivosť. Okrem prezutia pneumatík sú tu aj ďalšie dôležité úkony, na ktoré sa oplatí určite myslieť. Po zime ide napríklad o kontrolu batérie, a to v prípade áut so spaľovacím motorom, ako aj pri elektromobiloch.

slovakia

left justify in out

Každý motorista na prelome sezón určite myslí na výmenu zimných pneumatík za letné. Skôr než po 31. marci vymeníte autu obutie, skontrolujte, či sú vaše letné gumy v poriadku. „Dôležitá je kontrola tlaku a hĺbka dezénu, ktorá musí byť zo zákona minimálne 1,6 mm po celej šírke behúňa pneumatiky. Starostlivosť o ich kondíciu má svoje opodstatnenie, pretože kvalitné letné pneumatiky skracujú brzdnú dráhu, auto je s nimi v teplom období lepšie ovládateľné, a navyše znižujú spotrebu,“ hovorí prevádzkový riaditeľ siete autocentier AAA AUTO a Mototechna Petr Vaněček. Pri prezúvaní je ideálny čas aj na kontrolu geometrie a pre všetky prípady si nechajte skontrolovať aj brzdové obloženie, na ktorom sa zima mohla negatívne podpísať.

 

img

 

Dôležité je preveriť všetky prevádzkové kvapaliny

S príchodom jari je, samozrejme, potrebné kúpiť letnú zmes do ostrekovačov a hlavne skontrolovať  prevádzkové kvapaliny, ako je sú olej, chladiaca a brzdová kvapalina, v prípade nutnosti ich treba doplniť. Snehom, ľadom a mrazom cez zimu trpia aj stierače, nastáva tak ideálny čas na ich kontrolu a prípadnú výmenu.

 

Pozor na koróziu, auto treba riadne umyť

Zimný posyp, soľ, blato, kamienky a všetky ďalšie nečistoty dávajú autu v zimných mesiacoch zabrať a urýchľujú nástup korózie auta. „Základom je po zime vziať vozidlo do auto-umývačky a ideálne ho umyť ručne tak, aby ste ho zbavili zvyškov soli a všetkých nečistôt, a to aj na zle dostupných miestach. Zabudnúť by ste nemali ani na podvozok a disky kolies,“ dopĺňa Petr Vaněček. Čistotu a poriadok si vaše vozidlo zaslúži aj vo vnútri. Premažte pánty pri dverách, ošetrite gumové tesnenia, povysávajte interiér, z kufra vyberte všetky nepotrebné predmety, ako sú trebárs snehové reťaze alebo lopata, a vojdite do jarnej sezóny s čistým štítom.

 

img

 

Kontrola batérie jednou z priorít 

Nízke zimné teploty sú náročné pre akumulátor, ktorý sa oplatí nechať skontrolovať v servise a pokiaľ je to nutné, nechať si ho vymeniť. Predídete problémom so štartovaním a nebezpečenstvu, že vás auto niekde nechá v štichu. Batéria je veľká téma aj v prípade elektromobilov. Aby mala dlhú životnosť a čo najlepšie vlastnosti, odborníci odporúčajú nabíjať ju priebežne niekoľko hodín, napr. pred cestou a po návrate späť. Dôležité je nechávať si batériu pravidelne kontrolovať autorizovaným servisom, ktorý ju bude vedieť v prípade potreby repasovať. Batériu si môžete nechať opraviť v rámci obvyklej niekoľkoročnej záruky, ktorú väčšinou poskytuje výrobca, prípadne v rámci záruky viazanej na prejazdené  kilometre.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona