Turnbull označil iniciatívu meniť koloniálne sochy za stalinizmus

NETKY.SK • 26 August 2017, 07:54 • 2 min
Turnbull označil iniciatívu meniť koloniálne sochy za stalinizmus

SYDNEY - Austrálsky premiér Malcolm Turnbull v piatok vyhlásil, že výzvy na nahradenie alebo úpravu sôch anglických kolonialistov vrátane námorného prieskumníka Jamesa Cooka sa rovnajú "stalinistickému" prepisovaniu dejín. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Nátlak vzrástol na pozadí spoločenských pohybov v USA ohľadom konfederačných pamätníkov. Niektorí austrálski aktivisti považujú sochy kolonialistov za urážku pôvodného aborigénskeho obyvateľstva krajiny.

 

Sydney, najväčšie mesto Austrálie, sa rozhoduje, či v tamojšom Hyde Parku zmeniť sochu Cooka vztýčenú v roku 1879. Cook ako prvý zmapoval východné pobrežie Austrálie. Predmetom sporov je nápis na piedestáli sochy, ktorý hovorí, že anglický bádateľ "objavil toto územie v roku 1770".

 

Aborigéni však obývali tento kontinent už zhruba 60.000 rokov pred jeho príchodom. Diskusia sa rozvírila aj okolo sochy bývalého guvernéra Nového južného Walesu Lachlana Macquarieho, ktorý túto britskú trestaneckú kolóniu zmenil na slobodné územie a prispel tak k formovaniu spoločnosti.

 

"Nesmieme klesnúť k stalinistickému cenzurovaniu alebo vymazávaniu úsekov histórie. Všetky tieto sochy a pamätníky sú súčasťou našich dejín a mali by sme ich rešpektovať a chrániť," prízvukoval Turnbull.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies