Turecký veľvyslanec v Bruseli: Turecko chce do EÚ vstúpiť do roku 2023

NETKY.SK • 19 August 2016, 06:31 • 2 min
Turecký veľvyslanec v Bruseli: Turecko chce do EÚ vstúpiť do roku 2023

BERLÍN - Turecko by chcelo do Európskej únie vstúpiť do roku 2023. Stály zástupca Turecka pri EÚ Selim Yenel to povedal v rozhovore, ktorý poskytol pre dnešné vydanie nemeckého denníka Die Welt.

slovakia

left justify in out

"Turecká vláda sa chce do EÚ začleniť do roku 2023," povedal Yenel. Zdôraznil, že tento dátum je v súlade so stým výročím vzniku Tureckej republiky. "Pre moju krajinu by to bol vrchol byť v tej dobe členom," povedal turecký diplomat. Dodal, že "plnohodnotné" členstvo v EÚ je pre Turecko veľmi dôležité. A takýto stav je z dlhodobého hľadiska pre jeho krajinu neakceptovateľný.

 

Yenel ďalej vyzval nemeckú kancelárku Angelu Merkelovú a ďalších kľúčových európskych politikov, aby navštívili Turecko, ktoré prechádza obdobím po júlovom zmarenom pokuse o prevrat. Ich prítomnosť by podľa neho pomohla podporiť demokraciu v Turecku.

 

Turecko je kandidátskou krajinou do európskeho bloku od roku 1999, prístupový proces však viazne, napísala agentúra DPA.

 

Rakúsko začiatkom augusta vyzvalo na ukončenie prístupových rokovaní s Ankarou, a to pre nedostatočné demokratické postupy tamojšej vlády, ktoré sa ukazujú práve v čase po zmarenom prevrate.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies