Na vyclievacej pošte v Žiline zaistili balík z Thajska s vzácnou rastlinou

NETKY.SK • 23 Máj 2023, 10:30 • 2 min
Na vyclievacej pošte v Žiline zaistili balík z Thajska s vzácnou rastlinou

ŽILINA - Na žilinskej vyclievacej pošte zaistili príslušníci finančnej správy balík z Thajska so vzácnou rastlinou, ktorej dovoz je zakázaný. Informovala o tom hovorkyňa Colného úradu (CÚ) Žilina Božena Chríbiková.

slovakia

left justify in out

Doplnila, že rastlinu našli po otvorení kartónovej škatule. "Bola zabalená v papieri s popisom Operculicarya pachypus. Išlo o ojedinelú zásielku, ktorú si cez internetový obchod objednal muž z Trenčína. Podľa jeho slov nemal vedomosť o tom, že 17 centimetrov dlhá rastlina vrátane koreňa podlieha ochrane a je predmetom dohovoru CITES. Chýbali mu potrebné povolenia aj rastlinolekárske osvedčenie," povedala Chríbiková.

 

Rastlinolekársky inšpektor podľa nej vydal k rastline vstupný zdravotný doklad pre rastliny a rastlinné produkty, zastavil dovoz a určil jej karanténu. "Zásielkou sa zaoberal aj Vedecký orgán SR. Zistil, že dovážaným živým organizmom je vzácny druh rastliny pôvodom z Madagaskaru, ktorý je zaradený v červenom zozname ohrozených druhov svetovej únie ochrany prírody s klesajúcim populačným trendom. Jeho spoločenská hodnota je vyčíslená na 1200 eur," uviedla hovorkyňa CÚ Žilina. Rastlinu nemohli prepustiť do voľného obehu, preto ju umiestnili v záchytnom stredisku - Arboréte Borová Hora, kde jej venujú odbornú starostlivosť, dodala Chríbiková. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies