Turecký ústavný súd zrušil mandát dvom opozičným poslancom, ktorý sa pravidelne nezúčastňovali na rokovaniach

NETKY.SK • 7 September 2017, 20:01 • 2 min
Turecký ústavný súd zrušil mandát dvom opozičným poslancom, ktorý sa pravidelne nezúčastňovali na rokovaniach

ANKARA - Turecký ústavný súd zamietol žalobu opozičnej prokurdskej Ľudovodemokratickej strany (HDP) a potvrdil zrušenie mandátov dvoch jej poslancov.

slovakia

left justify in out

Informáciu priniesla dnes tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na poslanca strany Ziyu Pira. Poslanci HDP Faysal Sariyildiz a Tugba Hezerová Öztürková prišli v júli o mandáty po tom, čo za ich odobratie hlasovala väčšina zákonodarcov. V zdôvodnení verdiktu sa hovorilo o tom, že obaja sa v nedostatočnej miere zúčastňovali na rokovaniach tureckého parlamentu.

 

Počet poslancov HDP v 550-člennom zákonodarnom zbore krajiny sa tak znížil na 55. Už skôr, vo februári 2017, prišli o mandáty niekdajšia spolupredsedníčka strany Figen Yüksekdagová a ďalší z poslancov HDP Nursel Aydogan, a to v súvislosti s právoplatnými rozsudkami tureckej justície.

 

Ešte v júni 2016 parlament z iniciatívy prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana zrušil imunitu takmer všetkých poslancov HDP, čo umožnilo ich trestné stíhanie. Tureckí predstavitelia vnímajú prokurdskú opozičnú stranu ako predĺženú ruku mimo zákon postavenej Strany kurdských pracujúcich (PKK).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies