Turecký súd zakázal weby, ktoré zverejnili titulku Charlie Hebdo s prorokom

NETKY.SK • 14 Január 2015, 17:34 • 2 min
Turecký súd zakázal weby, ktoré zverejnili titulku Charlie Hebdo s prorokom

ANKARA - Turecký súd nariadil dnes telekomunikačnému úradu v krajine, aby zakázal prístup na webové stránky, na ktorých je zverejnená predná strana obálky najnovšieho vydania francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo s kresbou proroka Mohameda. Informovala o tom turecká štátna tlačová agentúra Anatólia.

slovakia

left justify in out

O zákaze rozhodol súd v meste Diyarbakir na juhovýchode Turecka, prevažne moslimskej krajiny, uviedla agentúra AP.
     

Polícia dnes už skôr zastavila nákladné vozidlá odchádzajúce z tlačiarenského strediska prosekulárneho, stredoľavo orientovaného denníka Cumhuriyet (Republika) a skontrolovala obsah vydania po tom, čo sa noviny rozhodli vytlačiť výber z karikatúr týždenníka Charlie Hebdo.
     

Noviny Cumhuriyet informovali, že polícia povolila pokračovanie distribúcie denníka, keď si ho prezrela a overila, že v ňom nie je zverejnená sporná titulná stránka francúzskeho satirického časopisu zobrazujúca proroka Mohameda.
     

Turecký denník dnes zverejnil štvorstranový výber karikatúr a článkov, aby tak prejavil solidaritu s magazínom Charlie Hebdo, ale vynechal karikatúry, ktoré môžu moslimovia vnímať ako urážlivé. Dvaja komentátori denníka však použili malé, čiernobiele fotografie titulnej stránky týždenníka Charlie Hebdo ako záhlavie k svojim komentárom v dnešnom vydaní.
     

"Keď sme pripravovali tento výber, rešpektovali sme pri tom slobody vierovyznania a náboženského cítenia," uviedol šéfredaktor denníka Cumhuriyet Utku Čakirözer. Nezmienil sa o tom, že dvaja komentátori sa rozhodli vo svojich stĺpčekoch použiť obrázky titulnej strany obalu najnovšieho, dnešného vydania Charlie Hebdo.
     

Turecká polícia preventívne posilnila bezpečnosť okolo sídla denníka Cumhuriyet a tlačiarenského strediska. Malá skupina proislamských študentov uskutočnila protest pri redakcii denníka v hlavnom meste Ankara, informovala Anatólia.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies