Turecký premiér: Zahrdúsim špekulantov na finančných trhoch!

NETKY.SK • 10 Jún 2013, 09:54 • 2 min
Turecký premiér: Zahrdúsim špekulantov na finančných trhoch!

ANKARA - Turecko "zahrdúsi" špekulantov na finančných trhoch, ktorí bohatnú na "pote ľudí". V nedeľu to na provládnej demonštrácii v Ankare vyhlásil premiér Tayyip Erdogan a vyzval Turkov, aby svoje peniaze uložili do štátnych a nie do súkromných bánk.

slovakia

left justify in out

"Lobisti roky ťažili z potu môjho ľudu. Odteraz však už nebudú. Odkazujem tým, čo sa snažia potopiť burzu: zlyháte. Ak vás prichytíme pri špekuláciách, zahrdúsime vás. Bez ohľadu na to, kto ste, zahrdúsime vás," povedal Erdogan nadšenému davu podporovateľov. "Vravím to isté jednej banke, trom bankám, všetkým bankám v tejto loby. Začali ste tento boj proti nám, zaplatíte zaň však vysokú cenu," dodal premiér, neupresnil však, aké kroky chce podniknúť. Ľudí však vyzval, aby dali pocítiť bankám, čo si o nich myslia. "Mali by ste ukázať tejto úrokovej loby, čo im patrí. Mali by sme im dať príučku. Štát má tiež banky, môžete použiť štátne banky," vyhlásil. 

Erdogan minulý rok opakovane vyhlásil, že chce dosiahnuť reálne úrokové sadzby na úrovni 0 %. Vysoké úroky označil za modernú formu lúpeže a ostro vystúpil proti tzv. "úrokovej loby" investorov, ktorí v tom čase požadovali vyššie úročenie. Keďže ekonomický rast je pre premiéra najmä s ohľadom na blížiace sa voľby dôležitý, obviňuje domácich aj zahraničných investičných špekulantov na kapitálových trhoch, že destabilizujú trhy a snažia sa dosiahnuť rýchle zisky na úkor dlhodobej ekonomickej stability Turecka. 

Finančné trhy v krajine prežili vďaka masívnym protivládnym protestom v celej krajine turbulentný týždeň, počas ktorého sa turecká líra prepadla na najhoršiu úroveň voči doláru a euru od októbra 2011 a hlavný istanbulský akciový index prišiel o približne 15 % hodnoty. Investori sa pre pokračujúcu politickú neistotu pripravujú na ďalší volatilný týždeň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies