Turecký premiér varoval opozíciu pred pouličnými protestmi, 38 ľudí už zatkli

NETKY.SK • 19 Apríl 2017, 13:45 • 2 min
Turecký premiér varoval opozíciu pred pouličnými protestmi, 38 ľudí už zatkli

ISTANBUL - Turecké opozičné strany majú právo vznášať námietky proti výsledku nedávneho referenda o rozšírení prezidentských právomocí, avšak vyzývať na pouličné protesty je neprijateľné, uviedol dnes podľa agentúry AP turecký premiér Binali Yildirim.

slovakia

left justify in out

"Vyzývať ľudí, aby vyšli do ulíc, je nesprávne a odporuje to zákonnosti," povedal Yildirim a dodal, že od vodcu hlavnej tureckej opozičnej sily, ktorou je Republikánska ľudová strana (CHP), "by očakával väčšiu zodpovednosť".

Strana totiž podala v utorok oficiálnu žiadosť o anulovanie výsledkov referenda o rozšírení právomocí súčasného prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana, a to v dôsledku nezrovnalostí, ku ktorým podľa nej došlo pri hlasovaní.

Proti výsledkom nedeľného referenda, v ktorom podľa neoficiálnych výsledkov 51,4 percenta voličov hlasovalo za zmenu parlamentného systému na prezidentský, protestovali už v uliciach Ankary a Istanbulu tisíce ľudí.

Podľa opozičného denníka Birgün počas protestov, ktoré v oboch mestách prebiehajú od nedele, zadržala polícia len v Istanbule 38 ľudí.

Vodca jednej z menších opozičných strán, Mesut Gečgel, ktorého zadržali pri jednej z razií v pondelok nadránom, uviedol, že si ho polícia vytipovala, pretože vyzýval ľudí, aby vyšli do ulíc a označoval referendum za neplatné, napísala agentúra DPA.




















 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jozef Botos
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies