VIDEO: Zostane Štefan Hamran aj naďalej policajným prezidentom?

NETKY.SK • 30 November 2021, 16:47 • 2 min
VIDEO: Zostane Štefan Hamran aj naďalej policajným prezidentom?

BRATISLAVA - Miesto policajného prezidenta sa uvoľnilo po odchode Petra Kovaříka. Funkcie sa vzdal k 15. septembru. Dočasne ho nahradil Štefan Hamran, ktorý sa o funkciu uchádzal v predošlom výberovom konaní. Teraz prezradil, aké má plány.

slovakia

left justify in out

Dočasný šéf polície Štefan Hamran má záujem zotrvať vo funkcii prezidenta Policajného zboru. V utorok potvrdil, že sa prihlásil do vyhláseného výberového konania. Prihlasovanie končí v utorok. Podľa súčasného zákona vymenúva policajného prezidenta minister vnútra na základe výberového konania pred odbornou komisiou a po verejnom vypočutí vo Výbore Národnej rady SR pre obranu a bezpečnosť, ak tento výbor odporučí jeho vymenovanie. Funkčné obdobie trvá štyri roky.

 

 

V parlamente je v súčasnosti návrh koaličných poslancov, ktorí chcú novelou zákona posilniť kompetencie ministra vnútra. Minister by nemal byť viac viazaný odporúčaniami výboru, ale policajného prezidenta si má vyberať sám. Verejné vypočutie kandidáta v parlamente má byť zachované, no má mať iba konzultačný charakter. Ministerstvo vnútra SR po vyhlásení aktuálneho výberového konania pripustilo, že vzhľadom na poslanecký návrh policajného prezidenta vymenuje minister vnútra bez výberového konania aj napriek tomu, že je už vyhlásené.

 

Prečítajte si tiež: Hamran nepovažuje stretnutia na poľovníckej chate za bežné. Žilinka už preveruje únik videí s Ficom a Kaliňákom

 

Hamran sa na tlačovej konferencii vyjadril aj k aktuálnej pandemickej stiuácii. Za uplynulý týždeň polícia zaznamenala vyše 800 porušení pandemických opatrení a skontrolovala vyše 33 000 občanov. Špeciálna pracovná skupina pôsobiaca na Národnej kriminálnej agentúre (NAKA) monitoruje aj sociálne siete. „Narážame však aj na úzku skupinu spoluobčanov, ktorí sa intenzívne domáhajú svojich práv, ale zabúdajú na svoje povinnosti,“ poznamenal.

 

 

Počas uplynulých dní polícia zaznamenala najčastejšie porušenia zákazu vychádzania a zákazu otvorenia prevádzok, nenosenie rúška a porušenia lekárom stanovenej karantény. Ako doplnil policajný prezident, policajti riešili od začiatku roka už takmer 70 000 protiprávnych konaníPre útok na infektológa Pavla Jarčušku čelia obvineniu z výtržníctva tri osoby. S povinným očkovaním pre kritickú infraštruktúru by Hamran nemal problém.

 

Možno vás zaujme: Radičová i Dzurinda predstavili riešenie pandemickej situácie

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona