Andrej Babiš ostáva premiérom ČR! Parlament mu vyslovil dôveru

NETKY.SK • 4 Jún 2021, 07:27 • 2 min
Andrej Babiš ostáva premiérom ČR! Parlament mu vyslovil dôveru

PRAHA - Počas štvrtka sa v českej Paslaneckej snemovni hlasovalo o vyhlásení nedôvery vlády premiéra Andreja Babiša. Klinickú smrť súčasné vedenie štátu prečkalo. Hlasovanie sa konalo na podnet časti opozície.

slovakia

left justify in out

Hlasovanie sa spustilo počas včerajších neskorých hodín. Predchádzalo mu ešte rokovanie, ktoré trvalo 11 hodín. Nedôveru vyhlásilo vláde 89 poslancov, za bolo 82. na zmenu však bolo potrebných minimálne 101 nespokojných hlasov. 

 

img

 

Podpora premiéra 

Ako uvádza portál ČT24, kabinet podržali strany, ktoré pred samotným hlasovaním opustili sálu, a teda vyjadrili podporu Andrejovi Babišovi. išlo o členov ANO a ČSSD. 


"KSČM sa rozhodla pre jednotný odchod zo sály, a nie pre aktívne vyslovenie nedôvery vláde," povedal jeden z členov strany Jiří Dolejš. Zdôraznil, že dôležité je ukázať jednotu vo vnútri strany.
 

Proti 

Rokovanie iniciovali koalícia Spolu (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) a Pirátov s hnutím STAN. Predseda ODS Petr Fiala na úvod schôdze v mene navrhovateľov nazval hlasovanie "testom toho, či vláda stále zastupuje väčšinu voličov, ktorí jej v roku 2017 odovzdali svoj hlas vo voľbách".

 

img

 

Dôvody na ukončenie Babišovej vlády

Fiala uviedol viacero dôvodov, pre ktoré v časti parlamentu už nepanuje harmónia so systémom súčasného vládnutia. Sú medzi nimi aj zlé zvládnutie pandemickej situácie vyvolanej koronavírusom. Poukázal konkrétne na fakt príliš častých zmien na poste ministra zdravotníctva ČR. 

 

img

 

V jurisdikcii bol zase dôvod na vyhlásenie nedôvery v tom zmysle, že súdy opakovane rušili alebo upozorňovali na nezákonnosť niektorých opatrení. Vláda mala dokonca diskriminovať podnikanie malých obchodov a služieb. Spomenula sa aj kauza Vrbětice. 

 

Babiš nespája výbuchy vo Vrběticiach so štátnym terorizmom

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies