Turecký premiér: Nemecká rezolúcia o uznaní genocídy Arménov je "smiešna"

NETKY.SK • 1 Jún 2016, 10:28 • 2 min
Turecký premiér: Nemecká rezolúcia o uznaní genocídy Arménov je "smiešna"

ANKARA - Ako "smiešnu" označil dnes nový turecký premiér Binali Yildirim rezolúciu, ktorou sa nemecký parlament chystá uznať masakru Arménov osmanskými Turkami počas prvej svetovej vojny za genocídu. Podľa neho táto rezolúcia poškodí vzťahy medzi Berlínom a Ankarou. Informovala o tom agentúra Reuters.

slovakia

left justify in out

Nemecký Spolkový snem bude o predmetnom uznesení, ktoré podporujú vládna koalícia i opozičné strany, hlasovať vo štvrtok.


Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v utorok varoval Nemecko pred schválením rezolúcie. Ak dôjde k jej schváleniu, "prirodzene to poškodí budúce diplomatické, ekonomické, obchodné, politické a vojenské vzťahy medzi oboma krajinami, ktoré sú členmi NATO", varoval turecký líder.


Väčšina historikov sa zhoduje na tom, že systematické vyvražďovanie Arménov a ich deportácie Osmanskou ríšou, predchodkyňou moderného Turecka, si v rokoch 1915 a 1916 vyžiadali až 1,5 milióna mŕtvych. Ankara však argumentuje tým, že Arméni, Turci a príslušníci ďalších národností boli obeťami občianskej vojny.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies