Štátny tajomník Marek Eštok sa zúčastnil zasadnutia Rady pre všeobecné záležitosti EÚ v Bruseli

NETKY.SK • 29 Január 2024, 21:16 • 2 min
Štátny tajomník Marek Eštok sa zúčastnil zasadnutia Rady pre všeobecné záležitosti EÚ v Bruseli

BRUSEL - Štátny tajomník Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Slovenskej republiky Marek Eštok sa 29. januára 2024 v Bruseli zúčastnil na zasadnutí Rady pre všeobecné záležitosti Európskej únie.

slovakia

left justify in out

Ministri a štátni tajomníci rezortov diplomacie členských štátov EÚ absolvovali orientačnú politickú debatu k novému legislatívnemu balíku Európskej komisie zameranému na obranu európskej demokracie. Zhodli sa na potrebe ochrany demokratických procesov na európskej úrovni pred cudzím zasahovaním vrátane volieb do Európskeho parlamentu. Problematika nadchádzajúcich eurovolieb bola hlavnou témou diskusie aj počas pracovného obeda. Zástupcovia jednotlivých krajín zdôraznili najmä otázku zvyšovania účasti v týchto voľbách.

 

„Naším zámerom je ďalej posilňovať a podporovať záujem slovenských občanov. V tejto súvislosti som vyzdvihol aktuálne 20. výročie vstupu Slovenskej republiky do EÚ, v rámci ktorého otvoríme viacero príležitostí, ako priamo v regiónoch pripomenúť a priblížiť význam nášho členstva v Únii. Plánované aktivity spolu s komunikačnou kampaňou prirodzene upriamia pozornosť na 20 spoločných rokov v EÚ,“ zdôraznil M. Eštok.

Rada pre všeobecné záležitosti EÚ zároveň absolvovala pravidelný výročný dialóg o právnom štáte v členských krajinách Únie, ktorý bol tentoraz zameraný na nasledujúce štyri krajiny - Španielsko, Francúzsko, Chorvátsko a Taliansko, ako tiež prezentáciu a diskusiu k prioritám nového predsedníctva Rady EÚ, ktoré od januára 2024 prevzalo Belgicko.

 

„Ocenil som relevantnosť a strategický rozmer prioritných oblastí belgického predsedníctva, ktoré majú jednoznačnú ambíciu posunúť mnohé, často aj dlhodobo stagnujúce témy dopredu. Z pohľadu Slovenska budú kľúčovými najmä témy konkurencieschopnosti, migrácie a Viacročného finančného rámca,“ spresnil štátny tajomník Marek Eštok. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Tlačový odbor MZV SR, Foto: Tlačový odbor MZV SR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies