Paragraf 363 poštval proti sebe Maroša Žilinku a Jána Mazáka

NETKY.SK • 29 November 2021, 16:32 • 2 min
Paragraf 363 poštval proti sebe Maroša Žilinku a Jána Mazáka

BRATISLAVA - Paragraf 363 dáva generálnemu prokurátorovi právomoc zrušiť právoplatné rozhodnutie prokurátora alebo policajta v prípravnom konaní, ak týmto rozhodnutím porušili zákon. O úprave paragrafu 363 diskutujú aj v koalícii.

slovakia

left justify in out

Predseda Súdnej rady Ján Mazák a generálny prokurátor Maroš Žilinka majú rozdielny názor na využívanie paragrafu 363 Trestného zákona. To, akým spôsobom si Žilinka vykladá paragraf 363, môže byť podľa Mazáka protiústavné. Povedal to v nedávnom rozhovore pre denník Sme. "Nemôže byť v súlade s ústavou, že orgán výkonnej moci revidoval súdne rozhodnutia niekoľko dní po ich zaznení," poznamenal na margo zrušenia obvinenia bývalému riaditeľovi Slovenskej informačnej služby (SIS) Vladimírovi Pčolinskému. 

 

img

 

Žilinka mu po kritike v médiách poslal list, v ktorom tvrdí, že išlo o legitímne rozhodnutie orgánu v súlade so zákonom. Predseda Súdnej rady podľa Žilinku nemá právomoci na to, aby robil závery či rozhodnutia generálneho prokurátora v súlade s Ústavou SR. "Je mi veľmi ľúto, že niektoré názory a tvrdenia prezentované predsedom Súdnej rady SR Mazákom, týkajúce sa postavenia prokuratúry a oprávnení generálneho prokurátora, kritérium objektívnosti a najmä odbornosti nielenže nespĺňajú, ale nemožno ich vnímať inak ako zavádzajúce," skonštatoval.

 

Prečítajte si tiež: Ján Mazák dostal stopku od Súdnej rady. S rozhodnutím nesúhlasí

 

 

Mazák reagoval, že rešpektuje Žilinkove názory na problematiku vykladania paragrafu 363. Zároveň mu pripomína konštatovanie Ústavného súdu SR o tom, že generálny prokurátor patrí do výkonnej moci a jeho pozícia je definovaná v Ústave SR. "Preto váš list beriem na vedomie, ale nepovažujem za potrebné na neho hlbšie odpovedať," uviedol Mazák v odpovedi.

 

K téme: ROZHOVOR: Vladimír Pčolinský odkrýva doteraz neznáme dôkazy, ktoré mu otvorili cestu do normálneho života

 

 

 

 

 




twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies