Vojna aj na juhu: Desiatky izraelských tankov postupujú do južného pásma Gazy

NETKY.SK • 8 December 2023, 09:04 • 2 min
Vojna aj na juhu: Desiatky izraelských tankov postupujú do južného pásma Gazy

GAZA - Po celé obdobie sa celé týždne útoky sústreďovali na sever pásma Gazy. V pondelok tohto týždňa očití svedkovia hlásili desiatky izraelských tankov na juhu. Izraelské tanky sa po skončení sedemdňového prímeria medzi Izraelom a militantmi Hamasu začali presúvať k južným hraniciam medzi Izraelom a Gazou.

slovakia

left justify in out

Začalo to výzvou odísť do relatívneho bezpečia

"Opustite severnú časť pásma Gazy a uchýľte sa na juh územia!" Tak vyzývali Izraelčania Palestínčanov pri začatí odvetného útoku proti Pásmu po bezprecedentnom útoku prakticky esesácky vyčínajúcich Gazanských Arabov na Izrael, ktorí – ako sa nakoniec ustálili štatistiky – stáli život 1. 200 ľudí, od nemluvniat až po 91-ročného Izraelčana, ktorý prežil holokaust. Vpád Hamasu, (ktorý EÚ aj USA označujú za zločineckú organizáciu) a jeho sesterských organizácií, tomuto veteránovi prežitia druhej svetovej vojny však Izrael prežiť nedokázal podobne, ako nezamedziť únosu takmer 250 (konečné údaje 248) ľudí do arabskej časti malého de facto štátu pásmo Gazy.


V dejinách Izraela po roku 1948 ide o naprosto bezprecedentná udalosť. Na severe nie ste v bezpečí, tam sa zabarikádoval Hamas a iní teroristi, budú tam prebiehať tvrdé boje! Tak zneli výzvy zhadzované z izraelských lietadiel a rozširované aj inými spôsobmi. Z takmer dvoch miliónov gazanských Arabov z celkového počtu cca 2, 3 milióny, sa veľmi rýchlo stali interní vysídlenci. Bratské arabské krajiny ich odmietli prijať a proti prílevu gazanského exodu Palestínčanov z Gazy sa postavil najmä Egypt, pochybný izraelský spojenec, Svoje hranice s Gazou zabarikádoval. Dôvodov je veľa: Snaha kompromitovať Izrael; Egypt sám trpí populačnou explóziu a skôr či neskôr tam dôjde k ďalšiemu sociálnemu výbuchu; z gazanských Arabov, ktorí už roky prechádzajú vymývaním mozgov, sa stávajú sa ľahkou korisťou pre radikálne Moslimské bratstvo, ktoré v Egypte pácha násilie a je tam zakázané. Izrael nakoniec zaútočil aj na južné oblasti Gazy s odôvodnením, že sa tam skryli mnohí teroristi vrátane tých, ktorí sa zúčastnili prepadu Izraela zo 7. októbra a spáchali tam zverstvá, ktoré presahujú našu obrazotvornosť. A po tých Izrael nekompromisne pôjde podobne, ako išiel po útočníkoch na izraelských atlétov na letnej olympiáde v Mníchove v r. 1972. V priebehu rokov ich všetkých pozabíjal, nech sa skrývali kdekoľvek na svete.


Po celé obdobie sa celé týždne útoky sústreďovali na sever pásma Gazy. V pondelok tohto týždňa očití svedkovia hlásili desiatky izraelských tankov na juhu. Izraelské tanky sa po skončení sedemdňového prímeria medzi Izraelom a militantmi Hamasu začali presúvať k južným hraniciam medzi Izraelom a Gazou.

Kto porušil prímerie?

Klasicky sa obe strany obviňujú navzájom, ale satelitné zábery vypúšťania rakiet je ťažké obviniť zo lži. Od počiatku bolo jasné, že vedenie Hamasu si svoj najdrahší kapitál – rukojemníkov – nedá a bude potrebovať viac a viac obetí civilistov na svojej strane.


Podľa očitých svedkov postúpili v pondelok do južného pásma Gazy desiatky izraelských tankov, transportérov a buldozérov. Vojenské vozidlá sa dostali na palestínske územie pri meste Chán Júnis, uviedli svedkovia tlačovej agentúre AFP. Tanky prenikli už do okrajových oblastí mesta. Dôležitá dopravná os vedie zo severu na juh pásma Gazy.


Aj izraelská armáda oznámila, že rozšírila svoju ofenzívu v boji proti radikálnemu islamskému hnutiu Hamas v „celom pásme Gazy“. "Armáda pôsobí všade tam, kde má Hamas bašty," povedal hovorca armády Daniel Hagari. Pre civilistov ohlásili zriadenie tzv. nebojových zón, lenže ak sa aj z nich budú vystreľovať rakety a bude sa strieľať na izraelských vojakov, armáda bude paľbu opätovať. Príslušníci Hamasu a spol. spolu radi vezmú na večnosť palestínskych civilistov, aby aj oni mali niečo zo smrti. Vedeniu Hamasu to navyše prinesie medzinárodné diplomatické zisky.

 

Aj juh je teda tiež pod paľbou Izraela

Od začiatku odvety bolo na palestínskom území údajne zabitých viac ako 15 500 ľudí, väčšinou civilistov. To aspoň tvrdia Hamasom ovládané médiá a označujú to za „genocídu“, čo po nich radi opakujú niektoré svetové médiá. Naopak, udalosti zo 7. októbra na juhu Izraela sa za genocídu nepovažujú. Izraelský server Times of Israel citoval palestínske správy v utorok večer, že v najväčšom meste v južnej časti pásma Gazy došlo k intenzívnym útokom izraelských síl. Humanitárne organizácie hovoria o „hrôze“ a „neznesiteľnom utrpení civilného obyvateľstva“.

 


„Nikto by sa necítil bezpečne, keby bomby padali každých desať minút,“ povedal v pondelok pre BBC hovorca detského fondu OSN Unicef James Elder. Izrael naopak obviňuje Hamas z útokov z obytných oblastí a nemocníc a z používania civilistov ako štítov a cynicky a zločinne zneužíva aj deti. Izrael dokonca teroristov obviňuje, že na nemocnice a školy útočí on sám. Celý svet tu čelí právnej dileme: nie je dovolené (podľa Ženevských konvencií) útočiť na civilné ciele. O braní rukojemníkoch ani nehovoriac. Lenže takisto sa za vojnový zločin považuje používanie civilistov ako ľudské štíty. I zneužívanie detí na tento účel. Izrael sa už tradične drží tézy, že objekt, ktorý sa využíva na ostreľovanie jeho civilného obyvateľstva a vojakov, musí považovať v záujme vlastného obyvateľstva za vojenský cieľ.


V pásme Gazy to vedie k úradmi podnecovanej nenávisti proti Izraelčanom a „Židom“. Stretávame sa tu s podobným fenoménom ako v Nemecku počas druhej svetovej vojny. Za civilné obete pri bombardovaní Nemecka nemôžu nacisti a Hitler, vojnu predsa rozpútali Židia! Tento mýtus prežíva u časti svetovej verejnosti dodnes.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Ivo Samson, Foto: Anadolu Ajansı
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies