V Amerike schválili nový liek na liečbu Alzheimerovej choroby, má názov Leqembi

NETKY.SK • 8 Január 2023, 20:00 • 2 min
V Amerike schválili nový liek na liečbu Alzheimerovej choroby, má názov Leqembi

WASHINGTON - Americký Úrad pre kontrolu potravín a liečiv (FDA) v piatok schválil veľmi očakávaný nový liek, ktorý má spomaliť pokles poznávacích schopností u pacientov s Alzheimerovou chorobou. TASR správu prevzala z tlačovej agentúry AFP.

slovakia

left justify in out

Schválenie lieku s názvom Leqembi, známeho aj ako lecanemab, prišlo len niekoľko dní po tom, ako bol FDA v kongresovej správe ostro skritizovaný za to, že "dal zelenú" inému lieku na Alzheimerovu chorobu - Aduhelmu. Povolenie pre liek Aduhelm bolo udelené napriek výsledkom skúšok, ktoré ukázali, že liečba monoklonálnou protilátkou prináša riziká opuchu mozgu a krvácania.

 

FDA schválil oba zmienené lieky v rámci zrýchleného procesu, ktorý tomuto americkému regulačnému úradu umožňuje urýchlené schvaľovanie liekov na závažné ochorenia, kde existuje neuspokojená medicínska potreba. Predbežné údaje z testovania lieku Leqembi boli zverejnené vlani v septembri, pričom sa zistilo, že daný liek počas 18 mesiacov spomalil proces poklesu poznávacích schopností u pacientov o 27 percent. Lieky Leqembi a Aduhelm, ktoré spoločne vyvinuli japonská spoločnosť Eisai a americká spoločnosť Biogen, "predstavujú dôležitý pokrok v prebiehajúcom boji za účinnú liečbu Alzheimerovej choroby", uvádza sa vo vyhlásení FDA. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona