Turecko musí vyšetriť údajnú streľbu do civilistov, vyhlásil vysoký komisár OSN

NETKY.SK • 1 Február 2016, 14:50 • 2 min
Turecko musí vyšetriť údajnú streľbu do civilistov, vyhlásil vysoký komisár OSN

ŽENEVA - Vysoký komisár OSN pre ľudské práva Zajd Raad Husajn vyzval dnes turecké úrady, aby vyšetrili údajnú streľbu do neozbrojených ľudí na juhovýchode Turecka.

slovakia

left justify in out

Výzva nasledovala po minulotýždňovom zverejnení videozáznamu, ktorý údajne zachytáva ľudí v prevažne kurdskom meste Cizre, ako tlačia káru s mŕtvym telom a zároveň mávajú bielou vlajkou, potom sa očividne stanú terčom streľby, informovala agentúra AP.

 

Husajn označil záznam za "mimoriadne šokujúci". Zároveň vyjadril obavy nad správami, že kameramanovi Refikovi Tekinovi hrozí zatknutie, keď ho prepustia z nemocnice, kde ho prijali so strelnými poraneniami.

 

Turecko zaviedlo zákaz vychádzania v Cizre a ďalších mestách na juhovýchode krajiny, aby militantov napojených na kurdských povstalcov vytlačilo z mestských oblastí. Opatrenie nasledovalo po stroskotaní mierového procesu medzi vládou a Kurdmi. Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva (OHCHR) konštatoval, že pri vlne násilia prišlo v tomto regióne o život už najmenej 198 civilistov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies