Turecko a USA pripravujú mohutné ťaženie proti Islamskému štátu

NETKY.SK • 6 August 2015, 09:00 • 2 min
Turecko a USA pripravujú mohutné ťaženie proti Islamskému štátu

ISTANBUL - Medzinárodná koalícia vedená Spojenými štátmi čoskoro spustí rozsiahle ťaženie proti militantom z organizácie Islamský štát. Uviedol to dnes turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu.

slovakia

left justify in out

Čavušoglu na tlačovej konferencii po stretnutí so šéfom americkej diplomacie Johnom Kerrym v malajzijskej metropole Kuala Lumpur podľa agentúry DPA povedal, že Spojené štáty už začali vysielať svoje bojové lietadlá na tureckú leteckú základňu Incirlik, nachádzajúcu sa neďaleko sýrskych hraníc.

 

"Čoskoro začneme všetci spoločne mohutné vojenské ťaženie proti DAIŠ (arabská skratka pre IS)," vyhlásil Čavušoglu.

 

Turecké vzdušné sily prvý raz zaútočili na pozície militantov z IS v Sýrii 20. júla po tom, ako turecká vláda obvinila Islamský štát z bombového útoku v meste Suruč, pri ktorom na stretnutí tureckej a kurdskej mládeže zahynulo 27 ľudí.

Ankara taktiež povolila vzdušným silám Spojených štátov, aby pri útokoch na IS využívali leteckú základňu Incirlik, čím sa čas letu bojových strojov oproti doteraz využívaným základniam v oblasti Perzského zálivu skráti na polovicu.

 

Okrem Islamského štátu začalo turecké letectvo koncom júla útočiť aj na postavenia príslušníkov Strany kurdských pracujúcich (PKK), čo kurdských povstalcov vyprovokovalo k vystupňovaniu útokov na turecké bezpečnostné sily. PKK však v Sýrii bojuje aj proti džihádistom z Islamského štátu.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies